Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európska komisia tvrdí, že nový poľský zákon ohrozuje slobodu a pluralitu médií

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Poľský nový mediálny zákon by mohol násilnou zmenou vlastníckej štruktúry mediálnych spoločností ohroziť slobodu a pluralitu médií v krajine. Uviedol to v pondelok na brífingu v Bruseli hovorca Európskej komisie (EK) Christian Wigand. Informovala o tom agentúra PAP.

Wigand povedal, že eurokomisia sledovala nedávny vývoj situácie v Poľsku "s hlbokým znepokojením". EK očakáva, že členské štáty zabezpečia, aby ich politika a legislatíva nemali negatívny vplyv na ich záväzky zaistiť slobodu, nezávislosť a rozmanitosť mediálneho prostredia, skonštatoval. Wigand dodal, že predmetný poľský zákon vytvorí ďalší tlak na mediálny sektor v krajine.

Novelu mediálneho zákona prijal v lete poľský Sejm, aby ho následne horná komora parlamentu, Senát, s tesnou prevahou opozície v septembri odmietla. Poslanci dolnej komory tento piatok o zákone prekvapivo znova hlasovali a opätovne ho schválili. Na rade je teraz prezident Andrzej Duda, ktorý je spriaznený s vládnucou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS).

Duda v lete avizoval, že návrh zákona bude vetovať

Duda v lete avizoval, že návrh zákona bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi, predovšetkým USA. V piatok však povedal, že ho ešte musí preskúmať, napísala agentúra AP. Kritici vidia v novelizácii mediálneho zákona pokus pravicovo-populistickej vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24 s americkými vlastníkmi za jej kritické reportáže. Podľa navrhovanej novely subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS).

Ak by zákon nadobudol účinnosť, americká spoločnosť Discovery by bola nútená predať svoj väčšinový podiel v TVN, jednej z najväčších poľských súkromných televíznych sietí. TVN24 je jej spravodajský kanál. Poľský vládny kabinet tvrdí, že novela zákona ochráni poľské mediálne prostredie pred zahraničnými potenciálne nepriateľskými aktérmi, ako je Rusko.

Viac o téme: ZákonMédiaPoľskoEurópska komisiaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu