Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Blinken predčasne ukončil cestu po Ázii: Novinár z jeho sprievodu dostal KORONAVÍRUS

Antony Blinken na svojej ceste po Ázii Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken na svojej ceste po Ázii (Zdroj: SITA/Jai Huzaini/Ministry of Foreign Affair via AP)

KUALA LUMPUR - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu predčasne ukončil cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie po tom, čo sa jeden novinár, ktorý s ním cestoval, nakazil koronavírusom. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie Neda Pricea bolo rozhodnutie o predčasnom ukončení cesty prijaté s ohľadom na zdravie a bezpečnosť členov americkej delegácie. Blinken sa mal vo štvrtok v Bangkoku stretnúť s thajskými predstaviteľmi po tom, čo v predchádzajúcich dňoch absolvoval návštevu Indonézie a Malajzie. Návšteva Thajska, ktoré malo byť poslednou zastávkou na jeho ceste, však bola napokon zrušená.

Blinken predčasne ukončil cestu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jai Huzaini/Ministry of Foreign Affair via AP)

Americký minister telefonicky v tejto súvislosti vyjadril svoje hlboké poľutovanie thajskému ministrovi zahraničných vecí Donovi Pramudvinajovi, dodal Price. Pozitívny výsledok testu na koronavírus mal jeden z členov novinárskeho sprievodu po tom, ako americká delegácia priletela z Indonézie do malajzijského hlavného mesta Kuala Lumpur. Nákaza sa nepotvrdila u nijakého iného člena delegácie.

Americké veľvyslanectvo v Jakarte na Twitteri uviedlo, že všetci členovia skupiny, ktorá s Blinkenom cestovala, mali v Indonézii negatívny výsledok testu. Blinkenovo lietadlo absolvuje napokon v Thajsku iba krátke technické medzipristátie, plánované rokovania s thajskými predstaviteľmi však boli zrušené. Následne sa šéf americkej diplomacie vydá na spiatočnú cestu do Spojených štátov.

Blinken predčasne ukončil cestu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jai Huzaini/Ministry of Foreign Affair via AP)

Viac o téme: CestaÁziaKoronavírusAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu