Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zachraňujú životy ľudí a tí im nadávajú: Popredná virologička vyzýva na ochranu zdravotníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Popredná holandská virologička Marion Koopmansová vyzvala na prijatie ďalších opatrení voči ľuďom, ktorí sa vedcom a zdravotníkom vyhrážajú prostredníctvom sociálnych sietí, e-mailov a služieb pre zasielanie správ. Uviedol to v utorok spravodajský server DutchNews.nl.

Koopmansová, ktorá je členkou vládneho krízového manažmentu pre boj s pandémiou koronavírusu upozornila, že je kvôli tomu vystavená neprestajným vyhrážkam.

Koopmansová pôsobí na Erazmovej univerzite v Rotterdame, špecializuje sa na výskum nových infekčných chorôb, norovírusov a na veterinárnu medicínu. V roku 2018 získala Stevinovu cenu Holandskej organizácie pre vedecký výskum (NWO)  a je tiež členkou vedeckej poradnej skupiny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Nadávky v mailoch a správach

Uznávaná odborníčka zverejnila e-mail od anonymného autora, ktorý ju nazval "špinavým monštrom z Dachau" a odkázal jej, že pri vstupe na parkovisko bola "nesprávna osoba bola strelená do hlavy".

"Prečo s tým niečo neurobíme už na budúci rok? Som v koncoch," uviedla Koopmansová na svojom účte na Twitteri a spresnila, že tento výhražný odkaz poslala prokuratúre. Priznala, že nevie čo má robiť, aby zastavila šírenie nenávistných prejavov, ale chcela by otvoriť verejnú diskusiu o tom, kde sú hranice takéhoto správania.

Zvažuje tiež, že zruší svoj účet na Twitteri, kde je pravidelným terčom vyhrážok a zastrašovania. "Svojej práce sa však nehodlám vzdať, to by bolo ako obrátiť svet hore nohami“.

Viac o téme: OpatreniaZdravotníciVedciVyhrážanieMarion Koopmansová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu