Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Holandsko pre obavy z variantu omikron zatvorí pred Vianocami základné školy

Holandský premiér Mark Rutte
Holandský premiér Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda, File)

HAAG - Holandsko pre rastúce obavy zo šírenia koronavírusového variantu omikron zatvorí pred Vianocami základné školy a predĺži nočný zákaz vychádzania. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Základné školy sa zatvoria v pondelok 20. decembra, teda o týždeň skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Dôvodom sú obavy, že žiaci by mohli covidom nakaziť príbuzných v pokročilom veku, ktorí patria medzi najzraniteľnejšie skupiny občanov. Vláda oznámila, že  základné školy sa rozhodla zatvoriť po odporúčaní odborníkov. "Vzhľadom na to, že vianočné prázdniny sa tento rok začínajú priamo na Štedrý deň, deti by mohli nevedomky nakaziť svojich starších príbuzných, čo by malo za následok príliš veľký nápor na nemocnice," uviedla vláda vo vyhlásení.                          

Opatrenia sa predlžujú    

Holandský premiér Mark Rutte tiež oznámil, že jeho kabinet do 14. januára predlžuje pandemické opatrenia, čo znamená, že obchody, bary a reštaurácie musia byť medzi 17.00 h a 5.00 h zatvorené. Tieto reštrikcie, v rámci ktorých môžu ľudia doma prijať maximálne štyroch hostí, vstúpili do platnosti 28. novembra na obdobie troch týždňov, píše AFP.

V súvislosti s vládnymi opatreniami proti koronavírusu protestovali v novembri holandskí občania vo viacerých mestách. Tieto protesty sprevádzalo násilie a polícia na nich zatkla desiatky ľudí.

Opatrenia zabrali, nových prípadov je ale stále veľa

Ako uvádza AFP, vďaka opatreniam sa nedávne rekordné prírastky nakazených podarilo znížiť. Podľa holandského úradu verejného zdravotníctva RIVM sa počet infikovaných v porovnaní s minulým týždňom znížil o 21 percent na súčasných 116.477. Počet nových prípadov však ostáva naďalej vysoký, pričom infekcia sa šíri najmä medzi deťmi na základných školách.

Viac o téme: ŠkolyPandémiaHolandskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu