Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Scholz predstavil zloženie novej rodovo vyváženej vlády

Olaf Scholz Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

BERLÍN - Olaf Scholz, ktorý sa má tento týždeň stať novým nemeckým kancelárom a nahradiť tak v úrade Angelu Merkelovú, predstavil v pondelok zloženie svojej vlády. Informovala o tom agentúra AFP, pričom nový kabinet označila za prvý rodovo vyvážený v Nemecku a podotkla, že kľúčové posty v ňom obsadia ženy.

"Rovnosť je pre mňa dôležitá, a preto bude zo 16 ministrov osem mužov a osem žien," povedal Scholz, ktorý sám seba označuje za "feministu". Ministerkou zahraničných vecí sa má stať spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková. Šéfkou rezortu obrany má byť Christine Lambrechtová zo Scholzovej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), doterajšia ministerka spravodlivosti.

Nancy Faeserová, poslankyňa hesenského krajinského snemu za SPD, bude stáť na čele ministerstva vnútra ako vôbec prvá žena v tejto funkcii v Nemecku, uvádza AFP. Faeserová uviedla, že jej najvyššou prioritou bude po sérii krvavých útokov riešiť "najväčšiu hrozbu: pravicový extrémizmus". Novým ministrom zdravotníctva bude renomovaný epidemiológ Karl Lauterbach z SPD. Ten v snahe zamedziť šíreniu nákazy novým koronavírusom vyzýval na sprísnenie epidemiologických opatrení a stal sa tak osobnosťou, na ktorú má nemecká verejnosť protichodné názory.

Karl Lauterbach je politik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/DPA - Ralf Hirschberger)

Scholz však zdôraznil, že "väčšina Nemcov" si ho v tejto funkcii praje

Scholz však zdôraznil, že "väčšina Nemcov" si ho v tejto funkcii praje. "Zdravotníci a lekári si zaslúžia, aby sa (zdravotná starostlivosť) považovala za najvyššiu prioritu nemeckej politiky," povedal budúci kancelár v čase, keď mnohé nemecké nemocnice deklarujú, že sa v dôsledku náporu covidových pacientov ocitli na hraniciach svojich možností.

Olaf Scholz, kandidát na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Soeren Stache/dpa via AP)

Zelení schválili novú koalíciu

Nemecká strana Zelených v pondelok oznámila, že schválila dohodu o vytvorení vládnej koalície so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) a Slobodnou demokratickou stranou (FDP). Informovala o tom agentúra AP. Generálny tajomník Zelených Michael Kellner povedal, že koaličnú dohodu podporilo 86 percent z členov strany, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní. SPD a FDA novú koaličnú dohodu schválili na svojich zjazdoch počas uplynulého víkendu.

Táto trojica strán 24. novembra predstavila koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu. Scholz vo funkcii po 16 rokoch nahradí dosluhujúcu šéfku spolkovej vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Scholz (63) pôsobil v rokoch 2007 – 2009 v Merkelovej prvej koaličnej vláde ako minister práce a sociálnych vecí; v roku 2018 prevzal úrad vicekancelára a ministra financií.

Viac o téme: VládaNemeckoAngela MerkelováOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu