Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Obrovská tragédia v Bulharsku: Pri havárii autobusu zahynulo najmenej 45 ľudí, z toho 12 detí

Vrak zhoreného autobusu v bulharskom Bosneku Zobraziť galériu (6)
Vrak zhoreného autobusu v bulharskom Bosneku (Zdroj: TASR/Nova TV via AP)

SOFIA - Najmenej 45 obetí na životoch si vyžiadala havária autobusu, ku ktorej došlo v utorok nadránom v západnom Bulharsku. Podľa agentúry DPA sú medzi obeťami aj deti - agentúra TASS uviedla, že evidujú 12 detských obetí. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia a previezli ich do nemocnice v Sofii.

V autobuse sa viezli najmä turisti zo Severného Macedónska, ale aj jeden Srb a Belgičan. Autobus v utorok ešte za tmy z dosiaľ neznámych príčin havaroval a začal horieť, informovala agentúra Reuters. Podľa bulharských úradov vozidlo zrejme narazilo do diaľničnej bariéry. Nie je jasné, či sa vznietilo predtým, alebo až po tom.

Presné okolnosti nehody nie sú známe

Podľa DPA k nehode došlo krátko po 02.00 h miestneho času. Jej presné okolnosti zatiaľ nie sú známe. Dočasný minister vnútra Bojko Raškov povedal, že telá vnútri autobusu boli "spálené na popol".

"Je to desivý pohľad. Nikdy predtým som nič také nevidel," povedal Raškov novinárom pri mieste tragédie.

Na snímke bulharský dočasný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/BTA Agency Bulgaria via AP)

Severomacedónsky premiér Zoran Zaev podľa vlastných slov hovoril s jedným z preživších, ktorý mu povedal, že spiacich cestujúcich prebudil výbuch. Niekoľkým ľuďom sediacim vzadu sa podarilo rozbiť okno a pred plameňmi ujsť.

Zachárniť sa podarilo sedem cestujúcich

V autobuse bolo približne 50 cestujúcich a dvaja vodiči, uviedla DPA s odvolaním sa štátny rozhlas a políciu. Podľa rozhlasovej správy sú obeťami najmä Albánci. Nikolaj Nikolov, vedúci jednotky požiarnej bezpečnosti a civilnej ochrany na bulharskom ministerstve vnútra, pre verejnoprávnu televíziu BNT povedal, že zachrániť sa podarilo sedem cestujúcich, ktorým sa z horiaceho vraku podarilo uniknúť, hospitalizovali v nemocnici v bulharskej metropole Sofia. Utrpeli najmä popáleniny, pričom jeden z nich má aj zlomenú nohu. Ich stav je stabilizovaný.

Vrak zhoreného autobusu v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Nova TV via AP)

Úprimnú sústrasť vyjadrili aj slovenskí politici

Slovenský premiér Eduard Heger a minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyjadrili v utorok sústrasť rodinám obetí a preživším tragickej havárie autobusu v západnom Bulharsku, ktorá sa vyžiadala najmenej 45 obetí vrátane 12 detí.

"Úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom tých, ktorí dnes skoro ráno prišli o život počas hroznej autobusovej nehody v Bulharsku. Zraneným prajem skoré uzdravenie a veľa síl," napísal Heger na Twitteri v angličtine.

"Som šokovaný správou z Bulharska o tragickej nehode autobusu, v ktorom boli občania Severného Macedónska. Preživším prajem skoré zotavenie sa," uviedol tiež na Twitteri po anglicky šéf slovenskej diplomacie Korčok.

Severné Macedónsko vyhlásilo v súvislosti s nehodou autobusu štátny smútok

Severné Macedónsko oznámilo trojdňový štátny smútok v reakcii na tragickú nehodu autobusu s turistami v Bulharsku, pri ktorej prišlo o život najmenej 46 ľudí. Vlajky v krajine budú spustené na pol žrde. Na stredu vyhlásilo deň smútku aj Bulharsko. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Severomacedónsky premiér Zoran Zaev pre štátnu tlačovú agentúru MIA povedal, že hovoril s jedným z preživších. "Povedal mi, že spali v autobuse, keď bolo počuť hlasnú explóziu. Podarilo sa im rozbiť jedno z okien a zachránili niekoľko ľudí," uviedol Zaev.

Viac o téme: NehodaDetiTragédiaHaváriaAutobusBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu