Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Muž sa liečil podľa rád na internete, teraz bojuje o ŽIVOT! Nerobte takúto chybu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP)

VSETÍN - Namiesto lekárov vsadil na samoliečbu a internetové rady, teraz bojuje o život. Muž z českého Vsetínska (65) sa po nakazení koronavírusom rozhodol, že namiesto odbornej pomoci sa bude liečiť sám za pomoci internetu. Stratil tak drahocenný čas a jeho stav je kritický. Liečbu, ktorá mu mohla výrazne pomôcť, mal pritom na dosah ruky.

Muž sa rozhodol koronavírus liečiť doma ivermektinom zakúpeným cez internet. Ako informuje český portál Blesk.cz, ochorenie mu po týždni takejto domáckej liečby prešlo na pľúca a vyvolalo silný zápal. "V nemocnici teraz nastalo pomerne rýchle zhoršenie stavu. Teraz je na neinvazívnej pľúcnej ventilácií," uviedol primár anesteziologicko-resuscitačného oddelenia nemocnice vo Vsetíne Marek Proksa.

Pacient pritom mohol dostať monoklonné protilátky, ktoré sa využívajú pri liečbe ochorenia Covid-19. Stačilo, ak by sa včas nahlásil svojmu obvodnému lekárovi. "Há sa o čas, pri tejto liečbe platí, že čím skôr, tým lepšie," vysvetlil Proksa.

KORONAVÍRUS Muž sa liečil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Monoklonné protilátky fungujú na podobnom princípe, ako vakcína a v Česku o ich predpísaní rozhoduje obvodný lekár. Aby pomohli, musia byť však podávané čo najskôr po prepuknutí nákazy. Ochrana, ktorú poskytujú, je zároveň nižšia v porovnaní s tou, ktorú si telo vytvorí po očkovaní.

Už aj na Slovensku

Slovensko začalo liečiť pacientov podávaním kombinovaných monoklonálnych protilátok začiatkom novembra. Cieľovou skupinou sú rizikoví pacienti najmä vo veku nad 65 rokov či osoby so závažnými chronickými ochoreniami. Liečba je určená pre pacientov do desiatich dní od nástupu príznakov ochorenia COVID-19 a to, či je chorý očkovaný alebo nie, nemá zohrávať pri jej nasadení žiadnu úlohu.

KORONAVÍRUS Muž sa liečil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako minulý týždeň uviedla Infektologička  Alena Košťálová, pacient s pozitívnym PCR alebo LAMP testom dostane správu o tom, že je vhodným na takúto liečbu, následne kontaktuje svojho lekára alebo pacient kontaktuje priamo centrum, kde mu bude podaná táto látka prostredníctvom infúzie. Cena infúzie sa pohybuje okolo 1100 eur.

Viac o téme: PacientLiečbaKoronavírusSamoliečba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu