Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivé VIDEÁ z bielorusko-poľskej hranice: Ďalšia migračná kríza, tisíce zhromaždených ľudí a chaos!

Migranti na hraniciach Zobraziť galériu (6)
Migranti na hraniciach (Zdroj: TASR/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že bezprecedentný nápor migrantov nelegálne prekračujúcich hranice s Bieloruskom ohrozuje bezpečnosť celej Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Uzavretie poľských hraníc je v našom štátnom záujme. Ale dnes ide o stabilitu a bezpečnosť celej EÚ," napísal Morawiecki na Twitteri. "Tento hybridný útok režimu (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka sa zameriava na nás všetkých. Nedáme sa zastrašiť a spoločne s našimi partnermi v NATO a EÚ budeme brániť mier v Európe," zdôraznil.

Desivé VIDEÁ z bielorusko-poľskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Galéria: Nepokoje na bielorusko-poľských hraniciach

Bieloruské ministerstvo obrany v utorok odmietlo obvinenia Varšavy, ktorá tvrdí, že Minsk koordinuje vlnu migrantov snažiacich sa dostať do Poľska. "Bieloruské ministerstvo obrany považuje obvinenia poľskej strany za nepodložené a neodôvodnené," uviedli jeho predstavitelia vo vyhlásení. Minsk obvinil Varšavu z "úmyselnej" eskalácie napätia.

Pre napätú situáciu na poľsko-bieloruských hraniciach uzavreli v utorok ráno od 07.00 h hraničný priechod Kužnica, potvrdila pre agentúru DPA hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže. Cestujúcich Poľsko vyzvalo, aby použili priechody Terespol a Bobrowniki. V pondelok poľské úrady informovali, že na bieloruskej strane v blízkosti obce Kužnica sa skupiny stoviek migrantov neúspešne pokúšali prekročiť hranice chránené ostnatým drôtom.

Desivé VIDEÁ z bielorusko-poľskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Poľsko, Litva a Lotyšsko i Európska únia ako celok obviňujú vládu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že priváža migrantov z Blízkeho východu a Afriky a potom ich prevádza cez hranice do EÚ v snahe destabilizovať euroblok ako odvetu za sankcie, ktoré Brusel uvalil na Minsk. Lukašenko tieto obvinenia odmieta. V pohraničných regiónoch hlásili už viacero prípadov úmrtí migrantov. NATO v pondelok vládu v Minsku obvinilo z využívania migrantov na politické účely a Európska únia vyzvala na nové sankcie voči Bielorusku.

EÚ sprísnila udeľovanie víz predstaviteľom bieloruského režimu

Rada Európskej únie pozastavila  v utorok uplatňovanie dohody o zjednodušení vízového režimu medzi EÚ a Bieloruskom. Informovala o tom na svojej oficiálnej webstránke s tým, že takéto rozhodnutie prijala v reakcii na prebiehajúci "hybridný útok" voči EÚ, ktorého sa dopúšťa bieloruský režim.

Desivé VIDEÁ z bielorusko-poľskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

EÚ obviňuje režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že k hraniciam Poľska, Litvy a Lotyšska zámerne vysiela migrantov - pochádzajúcich z Blízkeho východu, Afganistanu či Afriky - , aby tak vyvolával chaos a spory v Únii. Migranti do zmienených krajín začali prichádzať po tom, ako Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

Rada EÚ v utorok informovala, že pozastavením dohody sa vízový proces sťažuje pre predstaviteľov bieloruského režimu, nie však pre bežných občanov Bieloruska. Tí budú môcť aj naďalej využívať výhody vyplývajúce zo zmienenej dohody. Dohoda o zjednodušení vízového režimu medzi EÚ a Bieloruskom nadobudla platnosť 1. júla 2020 súbežne s dohodou o readmisii medzi EÚ a Bieloruskom. Účelom dohody je uľahčiť vydávanie krátkodobých víz, a tým prispieť k posilneniu medziľudských kontaktov a k posilneniu spoločných hodnôt.

Desivé VIDEÁ z bielorusko-poľskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Po politických otrasoch v Bielorusku a reštriktívnych opatreniach EÚ začalo Bielorusko v júni 2021 organizovať lety a vnútorné presuny s cieľom uľahčiť tranzit migrantov do EÚ, najprv do Litvy, neskôr do Lotyšska a Poľska. Bielorusko už 28. júna oznámilo, že pozastaví platnosť dohody o readmisii s EÚ. Kroky bieloruského režimu sú v rozpore so základnými zásadami, na základe ktorých bola uzavretá dohoda o zjednodušení vízového režimu, a idú proti záujmom EÚ, uvádza na svojej webstránke Rada EÚ.

Poslanci v Litve schválili vyhlásenie výnimočného stavu na hranici s Bieloruskom

Litovský parlament v utorok odobril vyhlásenie výnimočného stavu v oblastiach pri hraniciach s Bieloruskom. Informovala o tom agentúra Reuters. Výnimočný stav sa začne o polnoci z utorka na stredu a má trvať mesiac. Toto opatrenie umožní, podľa vlády, príslušníkom pohraničnej stráže použiť "psychický nátlak" a "úmerné fyzické násilie" voči migrantom, ktorí sa budú pokúšať vstúpiť do krajiny.

O vyhlásení výnimočného stavu rozhodla litovská vláda počas utorňajšieho zasadnutia kabinetu. Premiérka Ingrida Šimonyté oznámila, že opatrenie ešte v ten istý deň predložia na schválenie do parlamentu. 

Desivé VIDEÁ z bielorusko-poľskej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Leonid Shcheglov/BelTA via AP)

Morawiecki obvinil Putina zo vzniku krízy s migrantami na hraniach EÚ

Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil v utorok ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že organizuje prúdy migrantov, ktorí sa snažia z Bieloruska nelegálne prekročiť poľské hranice. Informovala o tom agentúra AFP.

"Tento útok, ktorý vykonáva (bieloruský prezident Alexandr) Lukašenko, bol zosnovaný v Moskve a jeho osnovateľom je prezident Putin," vyhlásil Morawiecki počas krízového zasadnutia poľského parlamentu.

Viac o téme: BezpečnosťMigrantiPoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu