Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Británia ako prvá na svete schválila antivirotikum molnupiravir od Mercku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Británia sa vo štvrtok stala prvou krajinou sveta, ktorá schválila perorálne antivirotikum molnupiravir od farmaceutickej spoločnosti Merck, určené na liečbu nového typu koronavírusu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

"Dnešok je pre našu krajinu historickým dňom, keďže Británia sa stala prvou krajinou sveta, ktorá schválila antivirotikum proti COVID-19, ktoré možno brať doma," uviedol britský minister zdravotníctva s tým, že vláda a britská Národná zdravotnícka služba (NHS) budú pracovať na tom, aby čím skôr umožnili podávanie molnupiraviru pacientom.

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) podmienečne schválil toto liečivo pre ľudí od 18 rokov, ktorí boli testovaní pozitívne na koronavírus a existuje riziko, že sa u nich vyvinie ťažký priebeh covidového ochorenia. Molnupiravir by sa tiež mal podávať dvakrát denne počas piatich dní pacientom s miernym priebehom choroby, ktorí sa liečia doma.  

KORONAVÍRUS Británia ako prvá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MHRA tiež odporučil, aby sa liečivo nasadilo pacientovi čo najskôr po pozitívnom teste na koronavírus, najneskôr však do piatich dní. Molnupiravir ešte čaká na schválenie európskymi a americkými regulačnými úradmi. Agentúra AP však upozorňuje, že dodávky molnupiraviru budú obmedzené. Merck uviedol, že do konca tohto roka plánuje vyrobiť toľko piluliek, koľko vystačí na desať miliónov liečebných kúr, a v roku 2022 najmenej 20 miliónov. Británia pritom v októbri oznámila, že si už zaistila tabletky na 480.000 liečebných cyklov. Firma Merck minulý mesiac zverejnila výsledky klinických štúdií, podľa ktorých jej liek proti covidu v počiatočnom štádiu nákazy znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia pacienta nakazeného koronavírusom o polovicu.

Toto antivirotikum dokáže zmierniť príznaky koronavírusovej infekcie a urýchliť jej liečbu, čo by mohlo byť v boji proti pandémii zlomom. Vďaka molnupiraviru by sa totiž uvoľnil nápor na nemocnice a dokázalo by sa tiež predísť vzniku ohnísk v chudobnejších krajín. Okrem toho by bolo tiež možné bojovať s pandémiou dvoma spôsobmi — liečbou, ktorú by poskytli lieky, alebo prevenčnou formou vakcinácie.

Viac o téme: BritániaMolnupiravirAntivirotikum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu