Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ohavný prípad týrania: Medik Martin (26) svojho psa "liečil" tak strašidelne, že takmer uhynul!

Týraný Artuš mal boľavé rany na viacerých miestach.
Týraný Artuš mal boľavé rany na viacerých miestach. (Zdroj: YouTube/ Krimi-Plzeň)

PLZEŇ - Až šesťročné väzenie hrozí dvadsaťšesťročnému Martinovi Švecovi z Plzne, ktorý na okresnom súde čelí obžalobe z týrania zvierat. Podľa štátnej zástupkyne študent medicíny vlani niekoľko mesiacov vytváral u psa vlastné, nepravdivé diagnózy, "liečil" ho rôznymi liekmi a zákrokmi, ktoré boli často veľmi bolestivé a mohli zvieraťu privodiť nevratné poškodenie zdravia alebo aj smrť.

VIDEO Poliak (32) vystrčil psa za okno na 9. poschodí: To, čo nastalo, určite v živote nečakal!

Asi trojročný pes Artuš plemena Jack Russel teriér musel byť kvôli zlému stavu vlani umiestnený na veterinárnej klinike po tom, čo ho u obžalovaného doma našiel príbuzný. Švec pripustil, že zviera niekedy sám liečil nad rámec pokynov veterinárov a snažil sa mu pomôcť, odmietol ale, že by psa zámerne týral. Na plzenskom súde, ktorý začal v utorok prípad prejednávať, uviedol, že má psa rád a úmyselne by mu nikdy neublížil.

Zábery nie sú vhodné pre osoby s citlivou povahou!

Obžaloba viní Šveca okrem iného z toho, že psovi zaviedol drén do brucha, robil mu punkcie ihlou alebo mu zaviedol do konečníka rektálnu rúrku, ale naopak mu včas nezaistil ošetrenie trieštivej zlomeniny nohy. Zvieraťu podľa spisu podával aj lieky a antibiotiká, ktoré sú len na predpis. Jeho konanie vyvolávalo u zvieraťa utrpenie a bolesť, uviedla žalobkyňa. Na veterinárnu kliniku sa zviera dostalo apatické, s poškodeným okom, nekrózami, zhnisanými ranami a poleptanou pokožkou.

Artuš sa zo zranení zotavil

Obžalovaný muž, ktorý sa lieči na psychiatrii, pripustil, že psa liečil podľa svojho uváženia aj nad rámec pokynov veterinárov a že sám podľa príznakov určil diagnózu. Pes, ktorého dostal vlani v januári, bol podľa neho chorý a on s ním navštívil postupne veľké množstvo veterinárnych kliník a ambulancií. Pri výsluchu na polícii tiež povedal, že bol s veterinármi dohodnutý, že pokiaľ bude nejaký ľudský liek obsahovať rovnakú účinnú látku ako liek, ktorý by jeho pes potreboval, môže mu ho dať. Priznal tiež, že v čase, keď podľa obžaloby psa svojimi liečebnými zákrokmi týral, bral drogy. Aplikáciu rektálnej rúrky vysvetlil tým, že pes bol podľa neho nafúknutý, mal problémy s kýlou a zväčšenou prostatou. Zavedením rúrky sa mu vraj uľavilo.

Súd pojednávanie odročil. Pokračovať by malo v decembri.

Viac o téme: PesTýranieMajiteľSúd ArtušMartin Švec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu