Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

HOROR v ruských väzniciach: Uniknuté videá ukazujú brutálne mučenie trestancov!

Na verejnosť sa dostali desivé zábery z väzníc. Zobraziť galériu (5)
Na verejnosť sa dostali desivé zábery z väzníc. (Zdroj: reprofoto gulagu-net.ru)

MOSKVA - Ruské úrady začali vyšetrovať správy o mučení vo väzniciach po tom, čo sa na verejnosť dostalo video zachytávajúce znásilňovanie spútaného muža vo väzenskej nemocnici v Saratovskej oblasti. Informovali o tom dnes tlačové agentúry. Zábery, ktoré unikli na verejnosť sú mimoriadne znepokojujúce a zalarmovali všetky bezpečnostné zložky nielen v Rusku a hlavne ochrancov ľudských práv.

Trojminútové video zverejnila v pondelok večer mimovládna organizácia Gulagu.net na svojom účte na sociálnej sieti Telegram aj na svojom webe. Zachytáva, ako nahého muža sa spútanými rukami a nohami v posteli znásilňuje pomocou dlhej tyče iný muž, ďalší potom scénu natáča a ďalší upcháva ústa obete. Na iných záberoch zas na väzňov močia. Podľa Gulagu.net bola scéna natočená vlani 18. februára vo väzenskej nemocnici pre trestancov s tuberkulózou v Saratove v centrálnom Rusku.

Zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov a slabšie povahy!

HOROR v ruských väzniciach:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto gulagu-net.ru)

HOROR v ruských väzniciach:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto gulagu-net.ru)

Vyše tisíc videí, ktoré majú dokladovať mučenie väzňov

Mimovládna organizácia tvrdí, že od informátora dostala viac ako tisícku videí potvrdzujúcich systematické mučenie v ruských väzniciach. Väzni sú týraní, aby sa priznali k spáchaniu zločinov alebo aby pristúpili na spoluprácu s dozorcami.

"Na internete bola zverejnená videonahrávka zachytávajúca protizákonné počínanie voči nezistenému mužovi. Kvôli prevereniu vierohodnosti informácií vyslal riaditeľ väzenskej služby Alexander Kalašnikov skupinu pracovníkov centrálneho aparátu," uviedla väzenská služba FSIN podľa agentúry Interfax. Kontrolu nápravných zariadení ohlásila aj generálna prokuratúra. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že vedenie krajiny o videu vie, a vyzval k pokojnému a rýchlemu prevereniu autenticity záberov. Ak sa pravosť potvrdí, bude to dôvod k vážnemu postupu, povedal novinárom.

HOROR v ruských väzniciach:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto gulagu-net.ru)

Kde bolo toto všetko celé tie mesiace a roky? Pýta sa znepokojený majiteľ webu

"Previerka znásilňovania ... Kde boli celé tie mesiace a roky? Prečo sú všetky tie správy nečinné? Prečo ochrancovia práv vedia o mučiarňach, a v Kremli 'nevedia'? Alebo vedia a klamú," pýta sa kriticky zakladateľ Gulagu.net. Posťažoval sa, že jeho internetovú stránku zablokovali ruské úrady, ktoré zakladateľa projektu vyštvali do emigrácie.

"Ruské úrady sú pokrytci. Urobia čokoľvek, aby sa vyhli zodpovednosti za túto továreň na mučenie," povedal agentúre AFP zakladateľ Gulagu.net Vladimir Osečkin, ktorý žije v exile vo Francúzsku. Na iných videách je zas možné vidieť, ako autor videa núti štyroch mužských väzňov chytať sa genitálii ostatných väzňov. 

HOROR v ruských väzniciach:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto gulagu-net.ru)

Agentúra Interfax pripomenula, že projekt Gulagu.net, založený v roku 2011 kvôli obrane práv väzňov, tento rok v máji oficiálne ukončil svoju činnosť v Rusku.

Dlho sme o týchto príbehoch počúvali, no až doteraz neboli dôkazy, tvrdí ombudsmanka

Ochrankyňa ľudských práv Eva Merkačevová rozhlasovej stanici Echo Moskvy povedala, že o dianí v Saratovskej väzenskej nemocnici už skôr kolovali strašné príbehy, ale až doteraz chýbali dôkazy. Predpokladá, že dozorcovia na znásilňovanie väzňov zarábajú peniaze: odsúdeným navrhujú, aby sa vykúpili za čiastku, siahajúcu podľa zámožnosti príbuzných väznov od 50.000 po pol milióna rubľov (cca 600 až 6000 eur).

"Človek zaplatí a má od dozorcov zaručené, že ho neznásilnia. Všetci ostatní vidia, čo sa deje, a pochopia, že je lepšie platiť, než neplatiť a byť vystavený mučeniu," povedala. Ďalším dôvodom na mučenie môže byť získavanie väzenských udavačov či potreba vynútiť si na väzňovi priznanie sa k spáchaniu nejakého trestného činu. "Mnohí sa dostali do väzenia kvôli znásilneniu, lúpeži, vražde, ale za mrežami v páchaní zverstiev pokračujú. Systém nevedie k náprave," konštatovala Merkačevová.

Viac o téme: MučenieVäzenieVäzniRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu