Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO V Česku sa začali voľby: O hlasovanie zo zahraničia je rekordný záujem

Voľby v Česku Zobraziť galériu (20)
Voľby v Česku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku sa v piatok o 14.00 h otvorili volebné miestnosti. Voliči majú možnosť rozhodnúť o novom zložení Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky (PS PČR). Ide v poradí o ôsme parlamentné voľby od vzniku samostatnej Českej republiky v roku 1993.

Aktualizované 20:59 České ministerstvo zahraničných vecí v piatok zaregistrovalo rekordný záujem o hlasovanie v českých parlamentných voľbách v zahraničí, informovali Novinky.cz O voličské preukazy na zastupiteľských úradoch požiadalo viac ako 2400 ľudí, čo je o polovicu viac než pri prezidentských voľbách v roku 2018. Volebnými obvodmi v ČR sú kraje, a tak pre občanov žijúcich v zahraničí určuje volebný obvod žreb. Tohto roku padol na Úsťanský kraj.

České voľby na Slovensku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Pred volebnou miestnosťou na veľvyslanectve v Bratislave sa podľa Českej televízie tvorili popoludní nakrátko rady. Vysoký bol aj záujem voličov v Británii a Nemecku. Zložitejšia bola príprava volieb na ambasáde v Moskve, kde má ČR po jarnej diplomatickej roztržke okolo kauzy Vrbětice menej personálu a prichádzajúcich voličov si vo zvýšenej miere všímala polícia.

Aktualizované 20:21 Stávky týkajúce sa prebiehajúcich českých parlamentných volieb presiahli iba v tamojšej stávkovej spoločnosti Tipsport 70 miliónov českých korún. Istý stávkujúci v piatok predpoludním stavil 4 milióny korún na to, že koalícia SPOLU skončí vo voľbách do druhého miesta. Kurz bol pritom podľa servera iDNES.cz iba 1,08.

Deň pred voľbami bolo podľa portálu Novinky.cz najväčším favoritom bookmakerov hnutie ANO premiéra Andreja Babiša s kurzom 1,38 v Tipsporte a 1,37 vo Fortune. Koalícia SPOLU mala kurz 3,45 v Tipsporte a 3,40 vo Fortune. Piráti a STAN mali na víťazstvo kurz 16 v oboch stávkových kanceláriách. Najvyšší kurz malo ANO koncom mája - 4,25. Dôvodom bola "nie celkom zvládnutá covidová jar", povedal hlavný bookmaker Tipsportu Pavol Boško, podľa ktorého zlom v prospech vládnej strany nastal v priebehu leta.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Najväčším favoritom na povolebného predsedu vlády je úradujúci premiér Babiš - vo Fortune s kurzom 2. Nasleduje Petr Fiala (SPOLU) s kurzom 2,85 a Pirát Ivan Bartoš - 7. Posledne menovaný bol pritom v lete top favoritom volieb. Novinky.cz si tiež všímajú, že na Slovensku istý stávkujúci neváhal dať 1500 eur na víťazstvo opozičnej Slobody a priamej demokracie (SPD) Tomia Okamuru. V prípade úspechu zinkasuje viac než 300.000 eur.

Aktualizované 19:55 V českých parlamentných voľbách, ktoré sa konajú v piatok a sobotu, už v priebehu prvého dňa odvolili všetci predsedovia parlamentných strán, prezident Miloš Zeman a tiež jeho predchodca Václav Klaus. Iba líder Prísahy Róbert Šlachta odvolí v sobotu, informoval server iDNES.cz.

Premiér Andrej Babiš a predseda Pirátov Ivan Bartoš hlasovali v Úsťanskom kraji. Ako prvý z vrcholných politikov volil Tomio Okamura (Sloboda a priama demokracia) v Prahe. Server iDNES.cz si tiež všimol, že predsedníčka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková volila bez rúška. Prítomnému policajtovi, ktorý ju na túto skutočnosť pri volebnej miestnosti upozornil, odvetila: "Nie, nemám, ďakujem, nechcem." Klaus volil popoludní tradične za ZUŠ Klapkova v Prahe, potvrdil to jeho hovorca Petr Macinka. Úradujúci prezident Zeman volil zo zámku v Lánoch.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

Babiš (ANO) pri hlasovaní povedal, že jeho vláda sa nemá za čo hanbiť a potrebuje pokračovať v rozbehnutých projektoch. Zopakoval, že kandiduje naposledy. Šéf Pirátov Bartoš volal k urnám všetky vekové kategórie. "Teraz sa rozhoduje, kam bude ČR v nasledujúcich rokoch smerovať, či to bude k tej postcovidovej obnove krajiny, kde nakopneme ekonomiku, začneme sledovať svetové trendy, alebo či to bude republika, kde sa nebude inovovať, kde sa bude žiť na dlh," povedal Bartoš.

Volil aj predseda ODS a kandidát koalície SPOLU na premiéra Petr Fiala. ČR je podľa neho na križovatke a má šancu ukončiť osemročné vládnutie populistov. V priebehu piatka zatiaľ volebná účasť dosiahla 20 percent, informovala Česká televízia. Hlasovanie začalo o 14.00 h a potrvá do 22.00 h. Pokračuje sa v sobotu od 8.00 h do 14.00 h.Na veľvyslanectvách v Bratislave a Londýne sa tvorili pri piatkovom hlasovaní rady. Zložitejšia bola príprava volieb na ambasáde v Moskve, kde má ČR po jarnej diplomatickej roztržke okolo kauzy Vrbětice menej personálu a voličov vo zvýšenej miere kontrolovala polícia.

Aktualizované 18:02 Česku dnes druhej popoludní začali voľby do Poslaneckej snemovne. Ľudia rozhodujú nielen o jej novom zložení, ale aj o podobe budúcej vlády. O 200 poslaneckých kresiel tento rok usiluje 5242 kandidátov, ktoré nominovalo 22 volebných zoskupení. V prvých hodinách po otvorení volebných miestností prišla podľa zistení ČTK voliť desatina až pätina voličov, podobne ako pred štyrmi rokmi. Medzi prvými voličmi boli tradične lídri politických strán. Prezident Miloš Zeman, o ktorého zdravotnom stave sa v posledných dňoch špekuluje, odovzdal hlas na zámku v Lánoch. Polícia na twitteri uviedla, že na niekoľkých miestach ľudia porušili protiepidemické opatrenia.

 

 

Aktualizované 17:13 Prezident Miloš Zeman by podľa predsedu ĽS-HZDS a lídra Spolu v Olomouckom kraji Mariana Jurečka mal po voľbách pri rozhodovaní o tom, koho poverí zostavením vlády, rešpektovať prípadnú väčšinovú koalíciu Spolu a Pirátov sa Starostu. Jurečka to dnes na otázku ČTK povedal v Rokytnici na Přerovsku, kde odovzdal svoj hlas do snemovnich volieb. Zostavenie koalície s najmenej 101 hlasmi bude Jurečka považovať za volebný úspech.

"Ja by som si prial, aby (Zeman) rešpektoval vôľu, ktorá vzíde z volieb. Ak tá vôľa povie, že tu naše dve koalície majú viac ako 101 mandátov, tak aby aj podľa toho konal z hľadiska toho, koho poverí zostavovaním vlády a koho následne poverí premiérom," uviedol Jurečka. Zostavenie väčšinovej koalície je podľa Jurečku zásadné. "Načo by nám bolo, že by sme napríklad ako koalícia Spolu (voľby) vyhrali, ale nedokázali by sme zostaviť väčšinovú koaličnú vládu. Ako najväčšiu hodnotu úspechu beriem, aby tu mohla vzniknúť väčšinová koaličná vláda, ktorú bude zostavovať koalícia Spolu a bude mať za premiéra (predsedu ODS) Petra Fialu," uviedol Jurečka.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic/Petr David Josek)

Zeman v minulosti uviedol, že šancu zostaviť kabinet dá predsedovi víťaznej strany alebo hnutia, nie koalície. V predvolebných prieskumoch sa na prvom mieste umiestňovalo práve hnutie ANO. Kvôli nejasnostiam ohľadom Zemanovho zdravotného stavu panuje na politickej scéne nervozita. "Nie je to teraz pre nás vôbec jednoduchá situácia. My by sme teraz potrebovali, aby tu bol prezident, ktorý má silu, má kapacitu a energiu dať svoj čas dobrému povolebnému rokovaniu so zástupcami všetkých strán zvolených do Poslaneckej snemovne. Takže ja bol by som rád, aby sme mohli poznať okolnosti zdravotného stavu prezidenta nielen ako politici, ale aj ako občania, pretože to je naozaj za celé obdobie jeho mandátu jeden z najkľúčovejších okamihov," uviedol Jurečka.

Voličské hlasy dnes a v sobotu predurčí, či bude pokračovať vláda Andreja Babiša (ANO), alebo väčšinu v dolnej komore získajú koalície Spolu a Pirátov sa Starostu. Pre Babiša sú podľa jeho vyjadrenia súčasné voľby politicky najdôležitejšie. Vopred vylúčil iba vládne spojenectvo s Pirátmi. Ich predstavitelia vylúčili vládu s Babišom rovnako ako lídri STAN a koalície Spolu, teda ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podľa nich sú voľby šancou na zmenu doterajšieho štýlu vládnutia.

Aktualizované 17:07 Česká republika je na križovatke a má šancu ukončiť osem rokov populistickej vlády, povedal dnes pri volieb v Brne predseda ODS a líder juhomoravskej kandidátky koalície Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petr Fiala. Povedal, že chce vyhrať, aby malo po voľbách Spolu najsilnejšiu pozíciu do rokovaní o novej vláde. Podľa Fialu by ľudia mali ísť k voľbám a podporiť zmenu, aby nebola možná vláda populistov s extrémistami. Fiala odvolil v ZŠ Poľnohospodárska v Brne, kam prišiel s rodinou. "Percentá si netrúfam tipovať, ale nie je to tak dôležité. Chceme vyhrať. Ale čo pokladám za najdôležitejšie, je to, aby ľudia podporili zmenu v ČR," povedal novinárom.

"Máme šancu ukončiť tých osem rokov populistickej vlády, ktorá nevedie k žiadnym výsledkom, všetko sa len zdražuje a nepodarilo sa pohnúť s ničím podstatným ako napríklad dôchodková reforma a ďalšie veci," dodal v kritickej narážke na terajšiu menšinovú vládu hnutia ANO a ČSSD. Ľudia podľa neho teraz majú šancu zmeniť politiku. "Ak sa nám to nepodarí, tak hrozí, že tu budú vládnuť populisti s extrémistami a s ničím nepohnú a ešte nás budú posúvať na východ a to je niečo, čo ja nechcem," povedal predseda ODS a vyzval verejnosť, aby išla k voľbám.

"Je to obrovské právo a každý hlas má váhu. Ukázalo sa, že aj veľmi málo hlasov mohlo rozhodnúť, akým smerom sa bude politika vyvíjať. S veľkou pokorou čakám, ako voliči rozhodnú. My sme tvrdo pracovali, dnes a zajtra zberáme úrodu a zajtra (v sobotu) popoludní uvidíme, aká tá úroda je," povedal Fiala. Pred štyrmi rokmi vyhralo voľby hnutia ANO pred ODS a Pirátov. 

Aktualizované 17:04 Predseda STAN Vít Rakúšan pokladá súčasné voľby do snemovni za jedny z najdôležitejších po roku 1989. Prial by si preto vysokú účasť a záujem mladých ľudí. Víťaz podľa neho nebude jasný do poslednej minúty, volebný výsledok troch najsilnejších zoskupení sa môže pohybovať okolo 25 percent. Rakúšan to dnes povedal novinárom potom, čo odovzdal svoj hlas v Kolíne.

"Z môjho pohľadu sú tieto voľby úplne zásadné. Je to križovatka, kam sa naša krajina bude vyvíjať. Považujem ich naozaj za jedny z tých najdôležitejších, ktoré sme po novembri mali, a využiť svoje právo je naozaj to najjednoduchšie, čo môžu ľudia urobiť," uviedol Rakúšan, ktorý by si prial volebnú účasť aspoň 69 alebo 70 percent. Pred štyrmi rokmi prišlo k urnám takmer 61 percent oprávnených voličov. V minulých voľbách v roku 2017 hnutie STAN kandidovalo samostatne a získalo 5,18 percenta hlasov a šesť mandátov. Piráti, ktorí s nimi teraz kandidujú v koalícii, mali 10,79 percenta a v Snemovni obhajujú 22 kresiel.

Za hlavného adepta na víťaza volieb je považované vládne hnutie ANO, ktoré malo doteraz 78 mandátov. Starostovia a Piráti spoliehajú na to, že sa im podarí s koalíciou Spolu vytvoriť v Snemovni väčšinu a dosiahnuť zmeny vo vláde. 

Aktualizované 16:58 Predseda KSČM Vojtěch Filip povedal, že jeho strana by po týchto voľbách opäť podporila prípadnú menšinovú vládu hnutia ANO. Verí, že KSČM prekročí vo voľbách päť percent potrebných pre vstup do Poslaneckej snemovne, želá si volebnú účasť aspoň 60 percent oprávnených voličov. V Juhočeskom kraji by chcel, aby KSČM získala viac ako jeden poslanecký mandát. Filip to povedal novinárom, keď odvolil v Českobudejovickej základnej škole Bezdrevská.

Tým, že komunisti urobili po minulých voľbách do snemovne dohodu o tolerancii s ANO, zabránili podľa neho predlžovaniu ústavnej krízy. Čaká, že po voľbách sa zmení zahraničná politika ČR. "Po debakli v Afganistane si ostatné politické strany uvedomia, že nechcú, aby bol český vojak okupantom v cudzej krajine, že relikt studenej vojny, ako je pakt NATO treba nahradiť. To, čo sa odohralo v Afganistane, je naozaj potupa, ktorú som našim vojakom vôbec neprial," povedal šesťdesiatšesťročný Filip. V Juhočeskom kraji, kde kandiduje z druhého miesta, si želá, aby KSČM získala viac mandátov ako v roku 2017. Vtedy mala z juhu Čiech jeden. "Viem, že prieskumy také nie sú, ale urobili sme pre to veľa. Prial by som si, aby som nebol sám za južné Čechy, budem rád, keď prejde naša vedúca kandidátka, alebo niekto ďalší," povedal Filip, ktorému jedna členka volebnej komisie povedala , že dúfa, že KSČM vyhrá.

Predseda KSČM Vojtěch Filip
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Je dôležité, myslí si Filip, aby sa ľudia rozhodovali podľa svojej životnej situácie, a nie podľa billboardov alebo predvolebných sľubov. Mali by si uvedomiť, či majú šancu si za výplatu zaobstarať dom alebo byt. "To by si mal každý spočítať, než príde k volebnej urne," povedal šéf komunistov, ktorý pri voľbách krúžkoval. Myslia si, že pri voľbách ide hlavne o to, ako budú občania žiť. Upozornil na rastúcu infláciu, ceny potravín i energie. "Svetový trh je nemilosrdný a my sa cítime niekedy bezradní kvôli tomu, že nemáme také možnosti, aké sme mali predtým," povedal Filip.

Považuje za veľkú chybu, že v roku 2014 nezačalo Česko stavať ďalšie bloky jadrovej elektrárne Temelín. "Zatiaľ máme dostatok energie, ale môže sa stať, že sa staneme dodávateľmi, a to by pre nás bolo smrtiace," dodal Filip, ktorý dnes večer čaká stretnutie so spolužiakmi zo základnej školy po 51 rokoch od jej dokončenia. Do snemovnich volieb v Juhočeskom kraji podalo kandidátne listiny 18 politických subjektov. Je to o sedem menej ako pred štyrmi rokmi. Vtedy zvíťazilo hnutie ANO, ktoré získalo 28,86 percenta. Druhá skončila ODS s 12,12 percentami hlasov. Piráti dostali 10,51 percenta, SPD 9,85 percenta, KSČM 9,32, ČSSD 7,30 percenta hlasov, KDU-ČSL 5,38 a TOP 09 získala 5,3 percenta. ÁNO si tým zabezpečilo päť mandátov, ODS dva a zvyšné subjekty majú po jednom poslancovi.

Aktualizované 16:16 Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes o 15:30 odovzdal s manželkou Monikou a dcérou Vivien svoj hlas vo voľbách do snemovne na mestskom úrade v Lovosiciach. Novinárom následne povedal, že považuje tohtoročné voľby za najdôležitejšie v histórii Českej republiky. Zopakoval, že kandiduje naposledy. Babiš vedie kandidátku hnutia ANO v Ústeckom kraji.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

V Lovosiciach na predsedu vlady čakali skupinky priaznivcov i odporcov. Súčasne s premiérovým príjazdom okolo mestského úradu prešiel automobil s projekciou, kde na videu ľudia hovorili o svojich blízkych, ktorí zomreli na koronavírus a pripisovali za to vinu aj vláde a Babišovi. Niektorí ľudia pred úradom premiéra nazývali napríklad zlodejom, iní mu priali šťastie. "Do nepokojného obdobia potrebujeme stabilitu. Nemali by sme teraz meniť vládu, aby sa päťikoalícia dohadovala, kto bude aký minister," povedal Babiš. Päťkoalíciou myslel vládu zloženú z dvoch predvolebných zoskupenia Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátov a STAN.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

"Keď nastúpia, mali by veľké problémy sa zorientovať v problematike. Kontinuita je dôležitá," poznamenal premiér. S nástupom vlády aktuálne opozičných strán by išlo podľa Babiša o návrat k starým poriadkom. Opäť kritizoval Pirátov a povedal, že ak by chceli meniť kultúru, zvyky a tradície, aktívne by proti tomu bojoval aj keby už nebol v politike.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Kampaň podľa premiéra bola náročná a bolo v nej plno dezinformácií. "Debát bolo nekonečné množstvo. Som strašne rád, že už to skončilo a konečne sa dnes vyspím a budem s rodinou," poznamenal Babiš. Zásadným dôvodom, prečo sa rozhodol kandidovať v Ústeckom kraji, je, že tak urobil jeho protikandidát na premiéra Ivan Bartoš (Piráti). Zároveň Babiš povedal, že hoci býva vo stredočeských Průhoniciach, má k Ústeckému kraji podstatne väčší vzťah.

Aktualizované 15:47 Český prezident Miloš Zeman v piatok hlasoval v parlamentných voľbách na zámku v Lánoch. S odvolaním sa na informáciu predsedu okrskovej volebnej komisie o tom informoval spravodajský server Novinky.cz. Zeman údajne volil sediac v kresle. "Úplne normálne voľby. Akurát pán prezident nešiel k nám, ale my k nemu," povedal šéf okrskovej komisie.

Zemanov hovorca Jiří Ovčáček v piatok po niekoľkých dňoch špekulácií pripustil, že prezident je chorý, avšak zdôraznil, že naďalej je schopný vykonávať svoje ústavné povinnosti. Exprezident Václav Klaus v stredu vyhlásil, že Zeman má problémy s pečeňou, čo podľa neho súvisí s jeho životným štýlom.Zeman bol počas septembra deväť dní hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe z dôvodu vyčerpania a dehydratácie. Parlamentné voľby v ČR sú dvojdňové - konajú sa v piatok a sobotu.

Aktualizované 14:44 Predseda ČSSD Jan Hamáček by považoval za úspech, keby sa sociálni demokrati dostali vo voľbách do Poslaneckej snemovne. Strana sa v prieskumoch dlhodobo pohybuje pri hranici zvoliteľnosti. Ak neuspejú, skončí vo vedení strany, povedal dnes novinárom pred volebnou miestnosťou na základnej škole v Mladej Boleslave, kde odovzdal vo voľbách do snemovne svoj hlas.

"Hranice je jednoznačná, ak sa sociálna demokracia dostane do snemovne, je to úspech, ak nie, tak by to bol neúspech. Ako som už povedal niekoľkokrát, ak by sociálna demokracia neuspela, tak by musel prísť niekto iný do vedenia strany," povedal Hamáček. Voliči podľa neho ČSSD trestajú za pandémiu. "Hnutie ANO tú zákrutu vybralo trošku skôr, však všetky prieskumy, ktoré ja mám teraz k dispozícii, tak ukazujú sociálnu demokraciu cez päť percent, takže verím, že to skončí úspechom," povedal Hamáček. Neúspechu vo voľbách sa nebojí. Voliť prišiel Hamáček zo superdebaty v Českom rozhlase v Prahe. Volebná účasť očakáva medzi 60 a 65 percentami.

České voľby na Slovenskom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

"Niekde som videl rady pred volebnými miestnosťami," povedal. Prípadnú povolebnú koalíciu strán nechcel komentovať, menšinovú vládu, v ktorej je ČSSD s hnutím ANO, nepovažuje za chybu. "Som hrdý na prácu našich piatich ministrov, myslím, že sme presadili veľa dobrého," uviedol.

V Česku začali voľby do Poslaneckej snemovne dnes o 14:00, sú ôsmej v histórii samostatnej Českej republiky. Ľudia v nich rozhodnú nielen o novom zložení dolnej komory, ale aj o tom, kto zostaví budúcu vládu. O 200 poslaneckých kresiel tento rok usiluje 5242 kandidátov, ktoré nominovalo 22 volebných zoskupení. V porovnaní s predchádzajúcimi snemovnými voľbami v roku 2017 majú voliči výber užší. Volebné miestnosti budú dnes otvorené do 22:00, v sobotu od 08:00 do 14:00. Výsledky volieb sa potom začnú objavovať na volebnom webe. Oficiálne podobu získajú výsledky po pondelkovom prerokovaní Štátne volebnou komisiou, a to vyhlásením v Zbierke zákonov. V nej by sa mali objaviť v utorok.

Aktualizované 15:29 Predseda Pirátov Ivan Bartoš dnes pri odovzdaní hlasu vo voľbách do snemovne povedal, že voľby sú šancou vrátiť Česku budúcnosť. Ľudia by ju podľa neho mali uchopiť, prísť k voľbám a nasmerovať Českú republiku dobrým smerom do budúcnosti. Bartoš je lídrom Pirátov v Ústeckom kraji, kde je jednotkou hnutie ANO premiér Andrej Babiš, ktorý sa práve proti Pirátom dlhodobo vymedzuje.

Ivan Bartoš
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/(AP Photo/Darko Bandic)

Do volebnej miestnosti na základnej škole v ulici Českej mládeže prišiel predseda Pirátov s dieťaťom v náručí a v sprievode manželky krátko pred 15:00. "Teraz sa rozhoduje, kam bude v nasledujúcich rokoch Česká republika smerovať, či to bude aj v tej postcovidové obnove krajiny, kde nakopne ekonomiku, začneme sledovať svetové trendy, alebo či to bude republika, kde sa nebude inovovať, kde sa bude žiť na dlh," uviedol Bartoš. "Ja myslím, že nielen mladí ľudia, ale aj generácia starších ľudí a generácie štyridsaťročných by mali prísť k voľbám," uviedol. Pred Bartošom odvolili v základnej škole desiatky ľudí. Volebná účasť v dvoch okrskoch, ktorých občania tu hlasujú, býva tradične vysoká, a to okolo 55 percent.

Ivan Bartoš
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/(AP Photo/Darko Bandic)

Pred otvorením miestnosti sa vytvoril krátky rad. "Idem na víkend preč a potrebujem odhlasovať. K voľbám normálne nechodím, ale tento rok ma k tomu donútila situácia. Chcem veľkú zmenu, keby to vyšlo, budem rada," povedala Iveta Holubová, ktorá prišla voliť s manželom.

Aktualizované 15:14 Krátky rad museli dnes popoludní na vyslanectve v Bratislave vystáť Česi, ktorí po otvorení tamojšej volebnej miestnosti prišli odovzdať svoj hlas vo voľbách do snemovne. Záujem krajanov na Slovensku o účasť v českých voľbách býva však skôr nízky. "Na tieto voľby sa na našej ambasáde zapísalo približne 550 osôb. Predpokladáme, že určite nie všetci využijú svoje právo a prídu voliť, aspoň taká je skúsenosť z minulých rokov. Do toho vstupujú osoby, ktoré majú takzvaný voličský preukaz," povedal novinárom český veľvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý.

České voľby na Slovenskom
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Diplomat Tuhý po otvorení volebnej miestnosti v budove veľvyslanectva v centre slovenskej metropoly odovzdal hlas ako prvý. Podľa jeho odhadu by sa na ambasáde volieb tentoraz mohlo zúčastniť 500 až 900 ľudí. V predchádzajúcich voľbách do Snemovne v roku 2017 hlasovalo na českom veľvyslanectve na Slovensku 422 voličov. Budova veľvyslanectva v Bratislave je jediným miestom na Slovensku, kde môžu Česi hlasovať vo voľbách do snemovne.

České voľby v Bratislave
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

"Dostupnosť najmä pre občanov z východného Slovenska je komplikovanejšia, je to predsa len veľká diaľka. Ten postih je viditeľný, možno to ovplyvní aj vzorku ľudí, ktorí sa chceli volieb zúčastniť," povedal Tuhý. V minulosti mohli zástupcovia českej komunity hlasovať aj na českom generálnom konzuláte v Košiciach, ktorý bol ale pred rokmi zrušený.

Aktualizované 15:11 Séria predvolebných debát v Česku vyvrcholila v piatok diskusiou hlavných politických lídrov v Českom rozhlase (ČRo). Zástupcovia ôsmich strán, hnutí alebo koalícií s najvyššími preferenciami sa stretli o 12.00 h. Naživo prenášaná debata sa skončila minútu pred začiatkom hlasovania, teda o 13:59 h.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Debaty sa zúčastnili Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (koalícia SPOLU), Vít Rakušan (koalícia Piráti a starostovia), Tomio Okamura (SPD), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Robert Šlachta (Prísaha), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra). V úvode debaty lídri zhodnotili svoju predvolebnú kampaň. Prvou témou diskusie bolo sociálne bývanie. Predsedovia strán debatovali o návrhoch o družstevnom bývaní, znížení daní, či prijatia nového stavebného zákona.

Druhou témou bola pandémia koronavírusu. Šéf ODS Fiala obvinil súčasnú vládu ANO a ČSSD za vysoký počet úmrtí počas pandémie v ČR a za podľa neho neskorý začiatok očkovacej kampane. Podľa šéfa komunistov Vojtěcha Filipa niektorí ľudia nemajú záujem o očkovanie vakcínou konzorcia Pfizer/BioNTech lebo jej neveria. Zaočkovanosť podľa neho bola vyššia, ak by sa v Česku očkovalo európskymi úradmi neschválenou vakcínou Sputnik V.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Premiér Babiš akúkoľvek kritiku za spôsob zvládania pandémie odmietol. "Zo všetkých ľudí, ktorí tu diskutujú o covide, toho najviac vie predseda (ČSSD) Hamáček a ja. Je to tak. My sme tam boli od rána do večera," uviedol Babiš. Premiérova kritika podľa servera irozhlas.cz smerovala najmä na predvolebné koaličné zoskupenia, ktoré sú podľa neho podvodom na voličoch, pretože jednotlivé strany, ktoré ich tvoria, by sa často ani nedostali do Poslaneckej snemovne. Naliehal pritom na Víta Rakušana, aby sa konečne vyjadril, kto je kandidátom na premiéra za jeho koalíciu Piráti a starostovia.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

 Petr Fiala označil Babišove argumenty proti volebným koalíciám za smiešne a hlúpe. "Tá nervozita zo strany premiéra je preto, že koalícia Spolu má reálnu šancu poraziť hnutie ANO v týchto voľbách a konečne ukončiť osem rokov bezradnosti," vyhlásil.

Aktualizované 14:12 Český prezident Miloš Zeman sa zo zdravotných dôvodov nezúčastní na nedeľnej povolebnej debate v televízii CNN Prima News. V piatok to uviedol hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček. Zároveň zatiaľ nie je jasné ani to, či sa hlava štátu zúčastní na avizovanom nedeľnom stretnutí s premiérom Andrejom Babišom.

FOTO V Česku sa
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Profimedia)

"Pána prezidenta navštívil jeho ošetrujúci lekár profesor Miroslav Zavoral. Odporučil pánovi prezidentovi, aby obmedzil pracovné aktivity, ktoré má naplánované. Pána prezidenta to nesmierne mrzí," povedal pre CNN Prima News Ovčáček a dodal, že zdravie je teraz prednejšie. Podľa neho je kľúčové, aby Zeman nabral silu na povolebné vyjednávanie. Ovčáček zároveň zdôraznil, že prezident "nie je obmedzený vo výkone ústavných funkcií".

Psychiatrička a bývalá ministerka pre ľudské práva Džamila Stehlíková v programe 360 na CNN Prima News povedala, že prezident už nie je schopný "ani hodiť obálku do volebnej schránky". Za tento výrok ju kritizoval hradný protokolista. O Zemanovom zdraví kolujú v uplynulých dňoch rôzne špekulácie. V piatok ráno v Rádiu Z hovorca Ovčáček dokonca vylúčil fámu, že prezident už nežije. Exprezident Václav Klaus v stredu vyhlásil, že Zeman má problémy s pečeňou, čo podľa neho súvisí s jeho životným štýlom.

Pražský hrad vo štvrtok potvrdil, že Zeman po prvý raz vo funkcii prezidenta nebude voliť verejne vo volebnej miestnosti, ale volebná komisia za ním príde priamo na zámok v Lánoch. Zeman bol počas septembra deväť dní hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe z dôvodu vyčerpania a dehydratácie.

V krajine sa otvorili volebné miestnosti

Ministerstvo vnútra informovalo, že celkovo je otvorených 14.775 volebných miestností. Rezort zároveň pripomenul občanom, ktorí sa chystajú hlasovať, aby si nezabudli doklad totožnosti a prípadný voličský preukaz.

Volebné miestnosti budú v piatok otvorené do 22.00 h. Po nočnej prestávke budú mať voliči možnosť odovzdať svoj hlas aj v sobotu od 8.00 h do 14.00 h.

Voľby v Česku
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Voľby do PS PČR sa de facto začali už v stredu. Ako prví mohli hlasovať ľudia, ktorí sa pre koronavírus nachádzali v karanténe alebo izolácii. Svoj hlas mohli odovzdať priamo zo svojho auta na jednom z 82 stanovíšť. Vo štvrtok bolo hlasovanie umožnené klientom a personálu zariadení sociálnych služieb. Možnosť odovzdať svoj hlas už mali aj niektorí českí občania v zahraničí, kde sa otvorili volebné miestnosti na zastupiteľských úradoch podľa jednotlivých časových pásiem.

Viac o téme: VoľbyČeskoAndrej BabišANOPirátiMiloš ZemanIvan Bartoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu