Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemecký úrad to povedal jasne: Táto vakcína nechráni pred KORONAVÍRUSOM dostatočne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

BERLÍN - Po tisíckach prípadov prelomenia očkovania Stála komisia pre očkovanie (STIKO) v Nemecku teraz klasifikovala očkovaciu látku proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson ako „nedostatočnú“. Tí, ktorí boli očkovaní Janssenom, by mali dostať ďalšiu dávku mRNA vakcíny na účinnejšiu ochranu, uviedol to vo štvrtok výbor expertov.

Podľa STIKO by každý, kto bol očkovaný proti koronavírusovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, mal dostať ďalšiu dávku vakcíny mRNA pre lepšiu ochranu. To sa dá vykonať štyri týždne po očkovaní Johnson & Johnson, uviedla skupina expertov. Ako odôvodnenie STIKO odkazoval na takzvané prelomenia očkovania. V súvislosti s počtom podaných dávok bola v Nemecku väčšina týchto infekcií zaznamenaná u ľudí očkovaných vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson.

KORONAVÍRUS si nevyberá: Zomrela len 10-ročná Vanessa! Zdrvená matka apeluje na rodičov

Účinnosť proti delta variantu, ktorý v tejto krajine prevláda, je na rozdiel od ostatných vakcín proti koronavírusu pomerne nízka. "Vzhľadom na neadekvátnu ochranu očkovania po zatiaľ jedinej odporúčanej dávke vakcíny pre túto vakcínu, STIKO odporúča optimalizovať základnú imunizáciu vakcínou COVID-19 Vaccine Janssen vakcínou mRNA ako ďalšou dávkou."

Vakcína od Johnson &
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

Carsten Watzl, generálny tajomník Nemeckej spoločnosti pre imunológiu, pred časom naopak zdôraznil, že očkovacia látka Johnson & Johnson môže veľmi dobre chrániť pred závažným ochorením koronavírusom.

KORONAVÍRUS Pravda o plne zaočkovaných: TOTO riziko je u nich podstatne menšie

Nejde ešte o konečné odporúčanie STIKO. Príslušný návrh uznesenia bol dohodnutý s odbornými skupinami a spolkovými štátmi. Zmeny sú preto stále možné. V prípade očkovacej látky Johnson & Johnson bola jedna dávka predtým považovaná za dostačujúcu na úplnú ochranu pred očkovaním, zatiaľ čo pri ostatných schválených očkovacích látkach boli pôvodne podané dve dávky. V údajoch Inštitútu Roberta Kocha (RKI) je zatiaľ zaznamenaných viac ako 3,2 milióna očkovaní vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson.

Viac o téme: účinnosťOčkovanieVakcínaJohnson & JohnsonJanssen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu