Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Pravda o plne zaočkovaných: TOTO riziko je u nich podstatne menšie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/DPA)

OXFORD - Očkovaní ľudia majú nižšie riziko šírenia koronavírusu, aj keď sa nakazia. Britskí vedci z Oxfordskej univerzity zistili, že vakcíny môžu obmedziť prenos variantu delta. Aby to urobili, preskúmali národné údaje od 150 000 kontaktných osôb, ktoré vzišli zo 100 000 počiatočných infekcií.

Vzorky zahŕňali ľudí, ktorí boli úplne alebo čiastočne očkovaní vakcínami Pfizer alebo Astrazeneca, ako aj tých, ktorí neboli očkovaní. Výskumný tím sa zaoberal tým, ako vakcíny ovplyvnili šírenie vírusu, ak mala osoba prelomovú infekciu alfa variantom alebo vysoko nákazlivým delta variantom.

Zázračná pilulka proti KORONAVÍRUSU? Liek má drasticky znížiť riziko závažného priebehu

Obe skúmané vakcíny znížili riziko prenosu. Alfa variant by mohol byť potlačený účinnejšie ako delta variant. Pri infekcii variantom Delta bola pravdepodobnosť pozitívneho testovania kontaktu o 65 percent nižšia, ak bola osoba, ktorá bola kontaktovaná, úplne zaočkovaná dvoma dávkami vakcíny Pfizer. Variant Astrazeneca mal o 36 percent menšiu pravdepodobnosť pozitívneho testu, ak bol kontakt úplne očkovaný.

KORONAVÍRUS Pravda o plne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Vírus je rýchlejšie vyradený

Riziko prenosu bolo oveľa vyššie, ak bol niekto očkovaný iba raz. Plne očkovaní ľudia pravdepodobne rýchlejšie vylúčia vírus z tela. Skoršia štúdia zo Singapuru ukázala, že koncentrácia vírusu u ľudí infikovaných variantom Delta bola spočiatku rovnaká bez ohľadu na stav očkovania, ale že koncentrácia vírusu u očkovaných osôb sa na siedmy deň znížila rýchlejšie. To by mohlo znížiť schopnosť choroby šíriť sa.

FOTO Pár zomrel na KORONAVÍRUS iba minútu po sebe: Do posledných chvíľ sa držal za ruky

Štúdia bola zverejnená minulý štvrtok a zatiaľ nebola recenzovaná. Vedci, ktorí sa do štúdie nezapojili, však uviedli, že výsledky sú vierohodné. „Toto je najkvalitnejšia štúdia, akú sme kedy mali o nákazlivosti očkovaných ľudí infikovaných Deltou,“ povedal pre NBC Aaron Richterman, lekár pre infekčné choroby z University of Pennsylvania.

Viac o téme: OčkovanieInfekciaŠírenieNákazaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu