Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelom v boji s nákazou KORONAVÍRUSU: Experti vyvinuli pilulku, ktorá vykazuje úžasné výsledky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Pfizer via AP)

WASHINGTON - Americká farmaceutická spoločnosť Merck vyvinula experimentálne antivirotikum podávané v podobe pilulky, po ktorej podaní hrozí podľa predbežných štúdií polovičné riziko, že bude infikovaný hospitalizovaný alebo zomrie po nákaze koronavírusom. Podľa expertov by mohlo ísť o prelom v boji s nákazou.

Tabletku lieku zvaného Molnupiravír podávali lekári počas testov dvakrát denne osobám, u ktorých sa nedávno preukázal koronavírus. Výsledky klinických testov boli podľa Mercku tak dobré, že nezávislí poradcovia firmy odporučili výskumy ukončiť predčasne. "Orálne podávané antivirotikum, ktoré má taký vplyv na riziko hospitalizácie, by zmenilo pravidlá hry," vyhlásil špecialista na infekčné ochorenia z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa Amesh Adalja. 

Molnupiravir
Zobraziť galériu (3)
Molnupiravir  (Zdroj: TASR/AP/Merck & Co.)

COVID-19 sa v súčasnosti lieči predovšetkým antivirotikom Remdesivir od spoločnosti Gilead Sciences a steroidom dexamethason. Obidva lieky však väčšinou pacienti dostanú až vo chvíli, keď už sú prijatí do nemocnice s ťažkým priebehom ochorenia, pričom sa zvyčajne podávajú infúzie. Súčasné lieky sú podľa Adalju ťažkopádne a je logisticky náročné ich podať pacientom. Jednoduchá pilulka určená na perorálne podanie by bola presne opačným prípadom. 

Závažné zistenie vedcov: Aj u ľudí, ktorí mali ľahký priebeh COVIDU-19, odhalili hrozný jav

Molnupiravir bol pôvodne vyvinutý na liečbu chrípky a je navrhnutý tak, aby v genetickom kóde vírusu vytvoril chyby, čím mu zabráni v ďalšom šírení v tele infikovaného. Merck tvrdí, že liek bude účinný aj proti prípadným budúcim variantom koronavírusu. Vedci testovali liek na 775 pacientoch, u ktorých sa nákaza preukázala pred menej než piatimi dňami. Jednej časti z nich dali Molnupiravir a druhej placebo, teda neúčinnú látku. U osôb s Molnupiravirom vyžadovalo hospitalizáciu 7,3 percenta pacientov, zatiaľ čo v kontrolnej skupine s placebom to bolo 14,1 percenta, čiže takmer dvakrát viac. Medzi tými, ktorým bol podaný pravý liek, nezomrel nikto. V druhej skupine ich zomrelo osem. 

Prelom v boji s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Merck je prvou firmou, ktorá prišla s výsledkami klinických testov u svojej antivírusovej pilulky, na podobných liekoch ale pracuje mnoho ďalších spoločností. Pfizer nedávno odštartoval klinické štúdie dvoch svojich antivirotík, na lieku proti covidu pracujú aj firmy Atea Pharmaceuticals či Roche. Merck plánuje do konca tohto roka vyrobiť dostatok liečiva pre desať miliónov pacientov, americká vláda už potvrdila, že nakúpi Molnupiravir za 1,2 miliardy dolárov, ak ho na liečbu covidu schváli americký liekový regulátor FDA. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Molnupiravir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu