Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bývalý srbský policajt pozná verdikt: Toto je trest za vraždu kosovských Albáncov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PRIŠTINA - Súd v kosovskej metropole Priština v utorok odsúdil bývalého srbského policajta na 20 rokov väzenia za podiel na vražde 13 civilistov z radov etnických Albáncov, ku ktorej došlo počas vojny v 90. rokoch.

Vo vyhlásení súdu sa podľa agentúry AFP uvádza, že išlo o súčasť "rozsiahleho a systematického útoku", ktorý srbská polícia a polovojenské sily spáchali v roku 1999 voči  albánskym civilistom v lokalitách Sllovi a Terbovc. Súd odsúdeného označil iba iniciálami G.S., ale kosovské médiá ho identifikovali ako Gorana Stanišiča. Preživší svedkovia, väčšinou ženy, vypovedali, že Stanišiča opakovane videli medzi skupinami, ktoré postavili mužov pred múr a zastrelili ich pred očami manželiek, matiek či dcér.

Stanišič, bývalý príslušník srbskej polície, bol súdom v Prištine odsúdený nielen za vraždy, ale aj za účasť na vyhostení miestnych civilistov. Kosovské ľudskoprávne skupiny tvrdia, že pri útoku srbských síl na Sllovi a Terbovc zahynulo 45 ľudí a ďalších 11 bolo zranených. Vypálených bolo takmer 100 albánskych domov. Stovky ľudí boli nútené utiecť. Verdikty vynesené v kauzách príslušníkov ozbrojených síl Kosova a Srbska sú veľmi zriedkavé, pretože nenadviazanie diplomatických stykov znemožňuje vydanie podozrivých z jedného územia na druhé.

Podľa obžaloby Stanišič pochádza z dediny Sllovi, kde aj došlo k vraždám. Po vojne utiekol do Srbska, ale v roku 2019 ho pri pokuse o prekročenie hranice zatkli. Stanišič vznesené obvinenia odmietal a proti rozsudku sa mieni odvolať. Vojna v rokoch 1998-99 medzi kosovskoalbánskymi partizánmi, ktorí bojovali za nezávislosť svojho územia, a srbskými ozbrojenými silami si vyžiadala asi 13.000 obetí, väčšinou z radov etnických Albáncov. Konflikt sa skončil po tri mesiace trvajúcej operácii NATO, ktorá prinútila Belehrad, aby z Kosova stiahol svoje sily a prenechal správu nad týmto regiónom Spojeným národom. V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Ako suverénny štát ho uznalo asi 100 krajín - nie však Srbsko a jeho spojenci, Rusko a Čína.

Viac o téme: PolicajtVraždaSrbskoKosovoAlbánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu