Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Napätie medzi Kosovom a Srbskom sa stupňuje: Belehrad poslal k hranici obrnené vozidlá!

Situácia na hraniciach Zobraziť galériu (7)
Situácia na hraniciach (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

BELEHRAD/PRIŠTINA - Situácia na hranici medzi Srbskom a Kosovom zostáva veľmi napätá potom, čo Priština prestala na kosovské územie púšťať automobily so srbskou poznávacou značkou a Srbi z tohto dôvodu od minulého pondelka blokujú hraničné priechody. Napätie sa ešte ďalej zvýšilo, pretože Srbsko vyslalo k hranici niekoľko obrnených vozidiel, uviedla agentúra AFP. Predstavitelia EÚ a NATO vyzvali obe strany k zdržanlivosti a dialógu.

V reakcii na rozhodnutie kosovských úradov nepúšťať na svoje územie automobily so srbskou značkou začali pred týždňom srbskí vodiči blokovať dva prechody Jarinje a Brnjak. Protesty pokračovali aj v pondelok a demonštranti žiadali odvolanie novej povinnosti. Tá platí aj pre Srbov, ktorí obývajú severné Kosovo. Podľa Prištiny ide o recipročné opatrenia, keďže vozidlá s kosovskou značkou pri príchode na srbské územie tiež musia značku zmeniť.

VIDEO Napätie medzi Kosovom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Napätie sa ďalej zvýšilo, keď minulý pondelok Kosovo poslalo na hranicu špeciálnu policajnú jednotku, aby nové pravidlá vymáhala. Cez víkend srbské letectvo uskutočnilo niekoľko preletov nad prihraničnou oblasťou. Minulý týždeň srbská armáda zvýšila bojovú pohotovosť svojich posádok pri hraniciach s Kosovom.

VIDEO Napätie medzi Kosovom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Výzva na dialóg

V nedeľu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval obe strany k zníženiu napätia, a to "stiahnutím (kosovských) špeciálnych síl a ukončením (srbských) blokád". Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyzval obe strany k dialógu.

Pri pondelkovej návšteve v Kosove označil albánsky premiér Edi Rama postup Srbska za "divadelné vojenské manévre" a vyzval na začatie rozhovorov. Kosovo tvrdí, že Belehrad chce svojím počínaním vyvolať konflikt, Srbsko sa naopak sťažuje, že medzinárodné spoločenstvo nezasiahlo proti počínaniu Prištiny. Rokovanie o značkách ale odmieta dovtedy, než sa situácia vráti do stavu spred 20. septembra. Belehrad sa tiež obáva, že by rozhovory viedli k nepriamemu uznaniu samostatnosti Kosova.

Nezávislosť Kosova Srbsko odmieta

Hranice s ním označuje za administratívne a tamojšie úrady, vrátane vlády, za takzvane dočasné. Samostatnosť Kosova doteraz uznalo zhruba polovica členských štátov OSN, vrátane USA a väčšiny krajín EÚ. Vedľa Srbska s tým nesúhlasí napríklad Rusko, Čína a tiež päť členov EÚ.

Vojaci misie KFOR sa priblížili k hraničnému priechodu

Vojaci medzinárodnej misie pod velením NATO v Kosove (KFOR) sa v pondelok popoludní objavili v blízkosti administratívneho hraničného priechodu Jarinje, kde už vyše týždňa hliadkujú príslušníci špeciálnych jednotiek kosovskej polície. Informuje o tom spravodajský server Kosovo-online.com.

VIDEO Napätie medzi Kosovom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Podľa servera ide o amerických, poľských a kanadských vojakov misie KFOR. Kosovský premiér Albin Kurti v pondelok uviedol, že spolu s kosovským ministrom vnútra Xhelalom Sveclom mal stretnutie s velením misie KFOR a predmetom rozhovorov bola bezpečnostná situácia. Kurti však nemá informácie o tom, že sa misia chystá intervenovať na severe Kosova a nahradiť jednotky kosovskej polície, uviedli niektoré albánske médiá.

VIDEO Napätie medzi Kosovom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Zdroje KFOR-u pre spravodajský server Kosovo-online.com uviedli, že misia "pozorne sleduje" situáciu v celom Kosove, pričom je naďalej zameraná na každodenné vykonávanie svojho mandátu vyplývajúceho z Rezolúcie 1244 Bezpečnostnej rady OSN z roku 1999, teda na zaistenie ochrany a bezpečnosti i slobody pohybu pre všetky komunity žijúce v Kosove. Misia KFOR zvýšila počet i trvanie rutinných hliadok v celom Kosove, napísal server.
 

Viac o téme: VojaciNapätieSrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu