Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie medzi Taiwanom a Čínou by sa dalo krájať: Peking vyslal nad ostrov už 150 vojenských lietadiel

Na tejto nedatovanej fotografii, ktorú zverejnilo taiwanské ministerstvo obrany, letí čínska stíhačka PLA J-16 na neznámom mieste. Zobraziť galériu (2)
Na tejto nedatovanej fotografii, ktorú zverejnilo taiwanské ministerstvo obrany, letí čínska stíhačka PLA J-16 na neznámom mieste. (Zdroj: SITA/ Taiwan Ministry of Defense via AP)

PEKING/TCHAJ-PEJ - Taiwanské letectvo v pondelok poslalo do vzduchu svoje lietadlá kvôli 52 čínskym strojom, ktoré opäť narušili taiwanský vzdušný priestor. Za minulé štyri dni tak vniklo do taiwanského priestoru takmer 150 čínskych lietadiel. Taiwanské ministerstvo obrany, ktoré citovala agentúra Reuters, oznámilo, že včerajšia skupina bola najväčšia.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a Taiwan sa už rok sťažuje na opakované narúšanie svojho vzdušného priestoru čínskymi lietadlami. Najčastejšie incidenty sú z oblasti Prataských ostrovov, kde má Taiwan leteckú základňu a ktoré ležia zhruba 400 kilometrov juhozápadne od taiwanskej pevniny.

Čínske vojenské lietadlá druhý deň po sebe narušili vzdušný priestor Taiwanu

Od piatku, kedy Čína slávila štátny sviatok, preletov značne pribudlo. V piatok Peking vyslal dve skupiny svojich lietadiel, v sobotu 39. V pondelok nad Taiwan zamierilo 34 stíhacích strojov a tiež bombardéry H-6 schopné niesť jadrové bomby.

USA už v nedeľu vyzvali Čínu, aby zastavila "provokatívne" vojenské aktivity v blízkosti Taiwanu. Aj v pondelok americké ministerstvo obrany v reakcii na čínske narušenie taiwanského priestoru oznámilo, že stále intenzívnejšie čínske vojenské aktivity v okolí Taiwanu ohrozujú stabilitu regiónu. "Náš záväzok voči Taiwanu je pevný," citovala agentúra Reuters vyhlásenie ministerstva.

Čínske ministerstvo zahraničia včera v reakcii na oznámenie USA uviedlo, že Washington by mal prestať s podporou separatistických síl, ktoré sa snažia o nezávislosť Taiwanu. Ministerstvo tiež varovalo, že Peking prijme všetky potrebné opatrenia, aby potlačil akákoľvek sprisahania usilujúce o nezávislosť ostrova.

Napätie medzi Taiwanom a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ UK Ministry of Defence via AP)

Testujú útoky na americké lode?

Taiwan čínske akcie považuje za testovanie svojho letectva. Bezpečnostný zdroj citovaný agentúrou Reuters sa domnieva, že Číňania môžu testovať útoky na americké lietadlové lode.

V Juhočínskom mori je od konca septembra lietadlová loď Ronald Reagan. Japonské ministerstvo obrany oznámilo, že sa toto plavidlo spolu s lietadlovou loďou Carl Vinson zúčastnilo medzinárodných manévrov vo vodách v blízkosti Okinawy. USA majú na tomto území ležiacom severovýchodne od Taiwanu veľkú základňu.

Reuters dáva včerajší letecký incident tiež do možnej súvislosti s dianím v Japonsku, kde sa ujal úradu nový premiér Fumio Kišida. Japonské ministerstvo obrany to nijako nekomentovalo.

Čína považuje ostrov Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Viac o téme: NapätieStíhačkyUSAČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu