Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Situácia na hraniciach potvrdzuje, že USA potrebujú imigračnú reformu, myslí si Obama

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Barack Obama v utorok označil migračnú krízu na hraniciach štátu Texas za "srdcervúcu" a poukázal na potrebu novej migračnej reformy. Informovala o tom stanica ABC.

Na nápravu systému, ktorý je ako "celok nefunkčný", je podľa Obamu potrebná komplexná imigračná reforma. Obama pripomenul, že počas svojho pôsobenia v úrade (2009 – 2017) takúto reformu navrhol a takisto ju navrhol i súčasný prezident Joe Biden. Takáto reforma podľa Obamu Spojeným štátom "už dlho chýba".

"Nie je žiadnym tajomstvom, že ju nemáme," povedal exprezident v televíznom programe Good Morning America stanice ABC. Biden počas svojej predvolebnej kampane sľúbil, že bude spolupracovať s demokratmi i republikánmi s cieľom dohodnúť sa na komplexnej migračnej reforme, pripomína ABC. Kríza na hraniciach medzi USA a Mexikom v štáte Texas je podľa Obamu "bolestivé pripomenutie", že Spojeným štátom takéto opatrenia chýbajú.

Spojené štáty začali v nedeľu 19. septembra s deportáciami stoviek migrantov z Haiti, ktorí sa na ich územie dostali z Mexika. Takéto deportácie boli dočasne pozastavené po tom, ako Haiti v auguste zasiahlo zemetrasenie. USA však repatriácie obnovili po tom, ako na ich územie prišlo z Mexika viac než 15.000 obyvateľov Haiti.

Nový americký prezident Biden sľuboval humánnejší prístup k prisťahovalcom v porovnaní so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Od svojho januárového nástupu do úradu sa však aj Biden snaží zastaviť prílev migrantov prichádzajúcich do USA cez hranice s Mexikom. Čelí pritom narastajúcemu tlaku ako zo strany republikánov, tak aj demokratov, ktorí chcú, aby záležitosť urýchlene vyriešil.

Viac o téme: HraniceKrízaReformaMigrantiBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu