Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Merkelová zagratulovala Scholzovi a SPD k víťazstvu vo voľbách

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: TASR / Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová už v pondelok zagratulovala k volebnému úspechu v parlamentných voľbách vicekancelárovi Olafovi Scholzovi zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

Oznámilo to v stredu po tlačovej konferencii v Berlíne tlačové oddelenie nemeckej vlády, píše denník Die Welt. Noviny ďalej upozorňujú na to, že najmä vedenie SPD kritizuje šéfa CDU Armina Lascheta, že zatiaľ neblahoželal SPD k víťazstvu.

Radosť po víťazstve v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

Nedeľňajšie voľby do Spolkového snemu (Bundestagu) vyhrali sociálni demokrati z SPD, ktorí získali 25,7 percenta hlasov voličov. Konzervatívna únia CDU a spolu so svojou sesterskou bavorskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU) dosiahla s 24,1 percentami svoj historicky najhorší výsledok. Na treťom mieste skončili Zelení so 14,8 percentami hlasov.

Aj neúspešný kandidát konzervatívcov Laschet zablahoželal víťazovi volieb

Kandidát na nemeckého spolkového kancelára z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Armin Laschet zablahoželal v stredu svojmu rivalovi Olafovi Scholzovi z tábora sociálnych demokratov k víťazstvu v nedeľňajších voľbách. Informuje o tom agentúra AFP.

Zdroje zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) i z Laschetovho konzervatívneho bloku CDU/CSU spresnili, že Laschetovo blahoželanie bolo Scholzovi zaslané listom. Armin Laschet sa predtým dostal pod paľbu kritiky, že verejne nezagratuloval svojmu súperovi, pripomína AFP. Správy o Laschetovom liste prišli krátko po oznámení nemeckej spolkovej vlády, že odchádzajúca kancelárka Angela Merkelová (CDU) zablahoželala Scholzovi už v pondelok.

Zelení budú o koalícii rokovať so sociálnymi demokratmi Olafa Scholza

Spolupredsedníčka nemeckej strany Zelených Annalena Baerbocková v stredu uviedla, že jej strana začne koaličné rokovania so sociálnymi demokratmi víťaza nedeľňajších volieb Olafa Scholza. Informovala o tom agentúra DPA. Zelení a Liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) spoločne rokujú od utorkových večerných hodín o budúcej vládnej koalícii. Víťazná Scholzova Sociálnodemokratická strana (SPD) ani druhá konzervatívna únia CDU/CSU Armina Lascheta sa bez ich podpory totiž nezaobídu.

FDP len krátko predtým oznámila, že sa plánuje stretnúť s oboma väčšími politickými stranami separátne počas víkendu - s konzervatívcami v sobotu, so sociálnymi demokratmi v nedeľu. FDP uprednostňuje koalíciu s Laschetovými konzervatívcami; kým politika Zelených sa väčšmi zhoduje s SDP. Baerbocková uviedla, že Zelení sa s FDP opätovne stretnú v piatok a počas víkendu sa zídu len s SDP, a to v nedeľu, píše DPA. Schôdzka Zelených s konzervatívcami je naplánovaná na budúci týždeň, dodala Baerbocková.

"Sme v kontakte s (konzervatívnou) úniou," uviedla s tým, že má pocit, že mandát z nedeľňajšieho hlasovania je za obnovu a novú vládu. Je správne, že rokujú s SDP ako s víťazmi nedeľňajšieho hlasovania, dodala. Predsedovia únie CDU/CSU Armin Laschet a Markus Söder v stredu zároveň pozvali Zelených i FDP na rokovania o vytvorení koalície vo formáte Jamajky (konzervatívci-liberáli-zelení). Lídri konzervatívcov v listoch pre predsedníctvo Zelených a FDP uviedli, že grémiá strán únie prišli k spoločnému záveru, ktorým je pripravenosť na rokovania o zostavení spolkovej vlády. Koalícia zložená zo Zelených, FDP a CDU/CSU by mohla byť jedným "pokrokovým politickým projektom", ktorý by Nemecko "modernizoval a urobil by ho udržateľnejším" a "zobrazil by pritom celkový sociálny rozsah krajiny", cituje DPA.

Viac o téme: VoľbyVýhraNemeckoAngela MerkelováOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu