Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lety do USA s evakuovanými z Afganistanu pozastavili: Dôvodom sú osýpky

Ľudí z Afganistanu evakuovali po prevzatí moci Talibanom Zobraziť galériu (2)
Ľudí z Afganistanu evakuovali po prevzatí moci Talibanom (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

WASHINGTON - Lety s osobami evakuovanými z Afganistanu, ktorých cieľová destinácia sú Spojené štáty, dočasne pozastavili z dôvodu výskytu štyroch prípadov osýpok. Oznámila to v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, píše agentúra Reuters.

Agentúra AP už predtým s odvolaním sa na vládne dokumenty informovala o pozastavení všetkých letov smerujúcich do USA z dvoch amerických základní nachádzajúcich sa v Nemecku a Katare, kam boli dočasne dopravené osoby evakuované z Afganistanu. Ako dôvod boli uvádzané bližšie neurčené "obavy o zdravotnú bezpečnosť".

Evakuované rodiny z Kábulu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA - (AP Photo/Jose Luis Magana))

Tento krok bude mať podľa amerických predstaviteľov "vážny dosah" na evakuačné operácie a "nepriaznivo" ovplyvní aj takmer 10.000 ľudí prepravených na vojenskú základňu Ramstein v Nemecku, z ktorých mnohí sú čoraz vysilenejší.

Problematické je to okrem iného aj preto, že niektorí z nich sa na základni Ramstein nachádzajú už viac ako desať dní, čo je časový limit, ktorý stanovil Berlín. Nemecko a Katar, ako aj Španielsko, Kosovo, Kuvajt či iné krajiny ponúkli USA lokality na dočasný pobyt osôb, ktoré z Afganistanu evakuovali po prevzatí moci Talibanom.

Viac o téme: EvakuáciaLetyOsýpkyUSAAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu