Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pakistanská letecká spoločnosť obnoví komerčné lety do Kábulu

Letisko v Kábule Zobraziť galériu (3)
Letisko v Kábule (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

ISLAMABAD - Letecká spoločnosť Pakistan International Airlines (PIA) obnoví budúci týždeň lety z Islamabadu do Kábulu, uviedol v sobotu jej hovorca pre agentúru AFP. Pôjde o prvú zahraničnú komerčnú leteckú linku do afganskej metropoly, odkedy sa v auguste v krajine chopilo moci hnutie Taliban.

Kábulské letisko bolo značne poškodené počas chaotickej evakuácie viac ako 120.000 ľudí, ktorá sa skončila stiahnutím všetkých amerických vojakov z Afganistanu 30. augusta. Taliban sa odvtedy snaží o opätovné sprevádzkovanie tohto letiska s technickou podporou Kataru.

Letisko v Kábule
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

"Máme všetky technické povolenia na letovú prevádzku," povedal hovorca PIA pre AFP. "Naše prvé komerčné lietadlo... by podľa plánov malo odletieť z Islamabadu do Kábulu 13. septembra," spresnil s tým, že linka bude prevádzkovaná v závislosti od záujmu. "Dostali sme 73 žiadostí, čo je veľmi povzbudzujúce... od humanitárnych agentúr a novinárov," dodal hovorca.

V uplynulých dvoch dňoch odleteli z Kábulu dve charterové lety spoločnosti Qatar Airways, ktoré z krajiny odviezli prevažne cudzincov a Afgancov, ktorí nestihli odísť počas augustovej evakuácie. Vnútroštátne lety v Afganistane minulý týždeň obnovili miestne aerolínie.

Letisko v Kábule
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Viac o téme: LetyKábulAfganistanPakistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu