Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezident Biden neplánovane verejne prehovoril: Znovu obhajoval ústup z Afganistanu

Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

SHANKSVILLE - Americký prezident Joe Biden, ktorý počas návštevy miesta havárie štvrtého uneseného lietadla pri obci Shanksville v štáte Pensylvánia, neplánovane verejne prehovoril, opäť obhajoval kritizovaný ústup z Afganistanu s tým, že USA nemôžu "podniknúť inváziu" do každej krajiny, kde je prítomná teroristická organizácia al-Káida. Informovala o tom agentúra AFP.

Biden nemal v pláne verejné vystúpenia, ale zareagoval na novinársku otázku týkajúcu sa chaotického ústupu z Afganistanu a následného poklesu popularity v prieskumoch verejnej mienky. "Mohla by sa al-Káida (do Afganistanu) vrátiť? Áno. Ale viete, že sa už stihli vrátiť aj iné miesta?" spýtal sa novinárov v blízkosti hasičskej stanice v Shanksville.

Prezident Biden neplánovane verejne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

"Aká je stratégia? Podniknúť inváziu na každé miesto, kde je al-Káida a nechať tam vojakov? To hádam nie!" uviedol Biden, s tým, že vždy bol omyl myslieť si, že Afganistan by sa mohlo podariť zmysluplne zjednotiť. Biden zdôraznil, že americké sily splnili svoju misiu, keď vypátrali a zastrelili vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina, ktorý sa v tom čase skrýval v Pakistane.

Prezident Biden neplánovane verejne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Spojené štáty si v sobotu pripomenuli 20. výročie od teroristických útokov z 11. septembra 2001, pri ktorých prišlo o život takmer 3000 ľudí. Islamskí militanti z teroristickej siete al-Káida uniesli v USA štyri dopravné lietadlá. Zaútočili nimi na dva mrakodrapy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na Pentagón. Štvrté lietadlo, ktoré sa do cieľa nedostalo, pretože únoscov premohli cestujúci, sa zrútilo do poľa pri obci Shanksville.

Viac o téme: útoky11. septemberAfganistanJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu