Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z Kábulu odletelo druhé lietadlo s cudzincami: Smerovalo do katarskej Dauhy

Z Kábulu odletelo druhé lietadlo s cudzincami
Z Kábulu odletelo druhé lietadlo s cudzincami (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

KÁBUL - Druhé lietadlo s cudzincami na palube odštartovalo v piatok z Kábulu. Smerovalo do katarskej Dauhy, podobne ako prvý charterový let vo štvrtok, ktorým sa viezla približne stovka pasažierov.

Spomedzi cestujúcich bolo 49 Francúzov a ich rodinných príslušníkov, informovala francúzska agentúra AFP bez uvedenia ďalších počtov.

Biely dom vo štvrtok označil postoj Talibanu k letom ako "pragmatický a profesionálny". Osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová však varovala, že toto militantné afganské hnutie podľa všetkého vykonáva represie voči svojim oponentom. "Máme obavy, že napriek mnohým vyhláseniam o udeľovaní amnestií existujú vierohodné tvrdenia o odvetnom zabíjaní," povedala Lyonsová s tým, že ohrození sú bývalí príslušníci bezpečnostných zložiek a zamestnanci predchádzajúcej vlády.

Nová vláda Talibanu

Podľa nepotvrdených informácií sa Taliban chystá slávnostne inaugurovať novú vládu v sobotu - na 20. výročie útokov z 11. septembra 2001 v USA, následkom ktorých o necelý mesiac neskôr Spojené štáty napadli Afganistan.

Predstaviteľ Talibanu však v piatok označili správy o sobotňajšej inaugurácií vlády - zloženej výhradne z mužov a členov hnutia prevažne paštúnskeho pôvodu - za ničím nepodložené fámy. Inauguračná ceremónia bola podľa neho zrušená a členovia nového kabinetu už začali úradovať aj bez nej.

USA pozastavili pre zdravotné obavy lety osôb evakuovaných z Afganistanu

Spojené štáty pozastavili pre bližšie neurčené "obavy o zdravotnú bezpečnosť" všetky lety smerujúce do USA z dvoch amerických základní nachádzajúcich sa v Nemecku a Katare, kam boli dočasne dopravené osoby evakuované z Afganistanu. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na príslušný vládny dokument Washingtonu.

Tento krok bude mať podľa amerických predstaviteľov "vážny dosah" na evakuačné operácie a "nepriaznivo" ovplyvní aj takmer 10.000 ľudí prepravených na vojenskú základňu Ramstein v Nemecku, z ktorých mnohí sú čoraz vysilenejší. Problematické je to okrem iného preto, že niektorí z nich sa na základni Ramstein nachádzajú už viac ako desať dní, čo je časový limit, ktorý stanovil Berlín.

Americký Úrad colnej a hraničnej ochrany (CBP) prijal rozhodnutie o pozastavení letov na základe odporúčania amerického Centra na kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP). Spojené štáty vykonávali na dvoch spomenutých základniach v zahraničí skríning a ďalšie úkony súvisiace s osobami evakuovanými z Afganistanu.

Viac o téme: LietadloOdletCudzinciKábulAfganistanKatar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu