Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krištof Kolumbus už nebude pýchou mesta: Dominantnú sochu objaviteľa vymenia za domorodú obyvateľku

Socha Krištofa Kolumbusa, ktorú odstránili Zobraziť galériu (2)
Socha Krištofa Kolumbusa, ktorú odstránili (Zdroj: SITA/AP Photo/Marco Ugarte, File)

MEXIKO - Sochu talianskeho moreplavca Krištofa Kolumba na jednej z hlavných ulíc v meste Mexiko nahradia sochou domorodej obyvateľky Mexika, oznámila v pondelok starostka mesta Claudia Sheinbaumová. Informovali o tom agentúra AFP a denník El Mundo na svojej webovej stránke.

Bronzovú sochu tohto talianskeho moreplavca umiestnili na triede Paseo de la Reforma ešte koncom 19. storočia. Minulý rok ju však odniesli s cieľom vykonať na nej reštauračné práce. Kolumba nahradí socha pôvodnej obyvateľky z civilizácie Olmékov, ktorú vytvoril mexický umelec Pedro Reyes. Táto civilizácia žila na území dnešného Mexika približne od roku 1500 pred naším letopočtom.

Ženy s najväčším bremenom

Socha olméckej ženy má byť podľa Sheinbaumovej prejavom úcty predovšetkým voči ženám z radov domorodých obyvateľov, ktoré v "dejinách Mexika znášali pravdepodobne najťažšie bremeno". "Kolumba samozrejme uznávame," povedala Sheinbaumová. Upozornila však na dva rôzne pohľady na túto historickú osobnosť. Európa si ho podľa jej slov spája s "objavením Ameriky", hoci v Mexiku už celé storočia predtým existovali civilizácie.

Kolumbus bude umiestený na inom mieste

Moreplavcovu sochu podľa starostky umiestnia na "dôstojnom" mieste v meste. V Spojených štátoch odstránili z viacerých miest Kolumbove sochy po vlne protestov Black Lives Matters, ktoré minulý rok vyvolali celonárodné výzvy na odstránenie pamiatok spojených s koloniálnou minulosťou, pripomína El Mundo.

Posprejovaný piedestál na ktorom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano, File)

Krištof Kolumbus podnikol niekoľko moreplaveckých výprav a v roku 1492 objavil nový kontinent – Ameriku. Podľa všeobecne akceptovanej teórie pochádzal z talianskeho Janova. Zomrel 20. mája 1506.

Viac o téme: SochaDomorodkyňaMexikoKrištof Kolumbus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu