Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Aktivisti nemajú žiadne zábrany: Vystrájanie v Berlíne, upozorniť chcú na zmenu klímy

Aktivista sa šplhá na Brandenburskú bránu Zobraziť galériu (3)
Aktivista sa šplhá na Brandenburskú bránu (Zdroj: SITA/Kay Nietfeld/dpa via AP)

BERLÍN - Aktivisti z ekologického hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) v Berlíne vyliezli v piatok na Brandenburskú bránu a priviazali sa k soche kvadrigy na vrchu pamätihodnosti. Ide o súčasť týždňa akcií, ktoré budú vyzývať politikov na okamžité kroky proti zmene klímy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Brandenburská brána stojí v centre Berlína a patrí k najznámejším pamätihodnostiam mesta. Kvadriga je dekoratívna plastika predstavujúca okrídlenú bohyňu víťazstva, ktorá vchádza do mesta na voze ťahanom štyrmi koňmi.

Ďalší aktivisti v piatok skoro ráno zablokovali dvoma kamiónmi cestu pred Brandenburskou bránou, uviedol hovorca polície. Na miesto vyslali policajtov vycvičených na záchranu vo výškach a ich úlohou bolo odstrániť aktivistov z pamätihodnosti. Polícia dodala, že na proteste, ktorý sa začal v piatok nadránom, sa zúčastnilo približne 200 ľudí. Polícia nakrátko zadržala 49 účastníkov, podľa jej slov niektorí z nich kládli pri zatýkaní odpor.

Ekoaktivisti blokovali aj dopravu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Ako povedal hovorca, viacero ľudí odstránili z cesty násilím, ale predtým ich požiadali o uvoľnenie priestranstva. Skupiny na ochranu životného prostredia dúfajú, že týmito akciami dosiahnu publicitu svojej požiadavky, aby politici robili viac pre zabránenie environmentálnej katastrofy. Medzinárodné hnutie Extinction Rebellion, ktoré organizovalo akciu spoločne s inými ekologickými skupinami, vyzvalo na celotýždňový protest týkajúci sa zmeny klímy.

Ekoaktivisti blokovali aj dopravu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: DopravaAktivistiBerlínBrandenburská bránaExtinction Rebellion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu