Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Melanii Trumpovej zhorel strašiak do kapusty, teraz má novú sochu: Opäť je to poriadny bizár!

Melania Trumpová má v Slovinsku novú sochu.
Melania Trumpová má v Slovinsku novú sochu. (Zdroj: SITA/ AP)

LUBĽANA - V Slovinsku bola v utorok odhalená bronzová socha americkej prvej dámy Melanie Trumpovej, píše agentúra Reuters. Socha od amerického umelca žijúceho v Berlíne Brada Downeyho stojí blízko mesta Sevnica, kde Trumpová vyrástla, a má slúžiť ako náhrada za drevené vyobrazenie bývalej modelky a manželky Donalda Trumpa, ktoré v júli zničili vandali.

Socha umiestnená na takmer trojmetrovom podstavci má však hrubé tvary s nerozoznateľnou tvárou a podľa zverejnených fotografií sa podobá skoršej poničenej skulptúre. Na rozdiel od nej je ale vyvedená v jednej farbe, zatiaľ čo drevená Melania mala modrý kabát, ktorý si skutočná Trumpová obliekla, keď jej manžel v roku 2017 skladal prezidentskú prísahu. Novo odhalenú sochu dopĺňa tabuľka s nápisom "Socha je venovaná večné spomienke pomníku Melanie, ktorý stál v týchto miestach".

Pôvodnú drevenú sochu, ktorá sa dostalo od kritikov prezývky strašiak do kapusty, si objednal Brad Downey u miestneho ľudového umelca Aleša Župevce. Socha sa stala terčom podpaľačského útoku v noci 4. júla, kedy USA slávili deň nezávislosti. Vzhľadom na to, že cieľom nebolo verné zobrazenie podoby ženy šéfa Bieleho domu, považovali niektorí dielo za paródiu.

Trumpová manželka sa narodila ako Melanija Knavsová v roku 1970 v slovinskej obci Novo Mesto, vyrastala ale v obci Sevnica. Keď mala okolo dvadsiať, Slovinsko opustila a začala sa venovať kariére modelky. Za Trumpa sa vydala v roku 2005.

Viac o téme: SochaTvárUmelecké dieloSlovinskoMelania Trumpová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu