Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prudké boje v Afganistane: Talibanu odoláva posledná provincia

Bojovníci Frontu národného odporu v Pandžšíre.
Bojovníci Frontu národného odporu v Pandžšíre. (Zdroj: Twitter/ Natiq Malikzada)

KÁBUL - Talibanu sa podarilo získať vládu nad Afganistanom. Jedno územie je pre neho ako zakliate. Je ním Pandžšírske údolie. I keď sa Taliban pokúšal toto miesto dostať pod kontrolu už niekoľkokrát, nepodarilo sa mu to. Vládne tu Front národného odporu (NRF). Medzi oboma stranami vypukli vo štvrtok prudké boje. Talibanci mali prísť o 40 bojovníkov a niekoľko kusov ťažkej techniky.

Boje sa začali vo štvrtok popoludní a trvali celú noc. Zdroj z NRF tvrdí, že to boli tvrdé boje a že medzi Talibancami sú ďalší mŕtvi, informovala CNN. Taliban sa vraj snaží zo všetkých síl dostať dovnútra, ale boje stále pokračujú, informuje spravodajská televízia.

Porovnanie nášho vybavenia s Talibanom: Úroveň vzdušných síl je z hľadiska počtu podobná s tými slovenskými

Taliban poprel informácie hovorcu NRF Fahima Daštiho, že prišiel o 40 mužov a má 35 zranených. Naopak islamistické hnutie tvrdí, že NRF utrpel ťažké straty. Nevie sa, kde je pravda, pretože ani jedno vyhlásenie sa nedá overiť.

Pandžšír sa zdá byť nedobytné územie. Nedokázalo ho získať v minulosti ani sovietske vojsko a ani Taliban. Je to posledná provincia medzi horami Hindukúšu, ktorú sa islamistickému hnutiu nepodarilo získať pod kontrolu.

Nepomohla zatiaľ ani Talibanom ponúknutá amnestia. Ani vyjednávanie o pokoji zbraní neviedlo k nijakému výsledku. Pandžšír je tak stále posledným miestom odporu, ktoré zatiaľ dokáže odolávať útokom Talibanu. Na čele provincie je Ahmad Masúd. Jeho otec Ahmad Šáh Masúd bol slávnym bojovníkom, ktorý dokázal odolávať sovietskej armáde aj Talibanu. Jeho život ukončil v roku 2001 atentát al-Káidy.

Viac o téme: BojeAfganistanPandžšírProvinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu