Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Korčok na stretnutí šéfov diplomacií krajín EÚ: Čaká nás mnoho otázok ohľadom Afganistanu

Ivan Korčok Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ĽUBĽANA - Situácia v Afganistane, ako aj vzťahy EÚ s Čínou boli predmetom piatkového neformálneho zasadnutia šéfov diplomacií členských štátov Európskej únie, známom aj ako Gymnich, ktoré sa konalo v slovinskom Brde pri Kranju. Slovensko zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Na záver stretnutia sa uskutočnil pracovný obed s ministrom zahraničných vecí Indie Subrahmanjamom Džajšankarom. Informoval o tom komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie.

Najdôležitejšou témou zasadnutia bola situácia v Afganistane. Ministri sa zhodli na podpore a spolupráci so susednými krajinami Afganistanu s cieľom umožniť afganským utečencom nájsť bezpečné útočisko v regióne. "Je zrejmé, že po ukončení evakuácií nás čaká mnoho ďalších otázok ohľadom Afganistanu a jeho budúcnosti. Koordinácia so spojencami bude v tejto otázke kľúčová," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Ministri diskutovali aj o smerovaní vzťahov medzi EÚ a Čínou. Zhodli sa, že Čína zostáva pre EÚ strategicky dôležitým partnerom pri hľadaní spoločných riešení mnohých globálnych výziev, ale aj technologickým a ekonomickým konkurentom s ambíciou stať sa svetovým technologickým lídrom, pričom nemožno nevnímať rastúcu systémovú rivalitu.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (2)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Slovensko má záujem o rozvoj pragmatických a vyvážených vzťahov založených na spravodlivom partnerstve. Angažovanosť si však vyžaduje záujem oboch strán a dodržiavanie platných pravidiel. EÚ nemôže upustiť od obhajoby dodržiavania ľudských práv a hodnôt, na ktorých je postavená," konštatoval minister Korčok. Zároveň apeloval na potrebu jednoty EÚ, ktorá je základným predpokladom fungujúceho nastavenia vzťahov s Čínou. Podľa ministra "absencia jednotného prístupu oslabuje pozíciu EÚ vo vzťahu k Číne".

Stretnutie s ministrom zahraničných vecí Indie Subrahmanjamom Džajšankarom potvrdilo obojstranný záujem o rozvoj vzťahov, pričom nadviazalo na úspešný summit EÚ-India, ktorý sa konal v máji tohto roka. Okrem potvrdenia záujmu o obnovenie rokovaní o komplexnej obchodnej dohode sa ministri zaoberali predovšetkým rastúcou dôležitosťou indicko-tichomorského regiónu a spoluprácou EÚ a Indie v tejto oblasti. "EÚ musí venovať indicko-tichomorskému regiónu čoraz väčšiu pozornosť. Rastúci geostrategický a hospodársky význam regiónu i silnejúce geopolitické súperenie má vplyv aj na EÚ a Slovensko," zdôraznil minister Korčok.

Viac o téme: AfganistanSlovinskoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu