Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Taliban pustil na slobodu väzňov: Sudkyne sa obávajú o svoje životy, sú z nich teraz terče

Taliban v Afganistane Zobraziť galériu (2)
Taliban v Afganistane (Zdroj: SITA/AP Photo/Dusan Vranic, File)

HAAG - Dvestopäťdesiat afganských sudkýň sa obáva o svoje životy po tom, čo mužov, ktorých predtým odsúdili, teraz z väzenia oslobodilo hnutie Taliban. Informuje o tom v piatok agentúra Reuters.

Militanti z Talibanu, ktorí opätovne prišli k moci po tom, čo Spojené štáty z Afganistanu stiahli svoje jednotky, zakázali v časoch svojej minulej vlády pred 20 rokmi ženám vykonávať väčšinu zamestnaní. V súčasnosti hnutie vyhlásilo, že práva žien budú chránené, podrobnosti však uvedené doposiaľ neboli.

Ženy, ktoré doteraz pracovali v súdnictve, sa medzitým stali žiadanými terčmi. Dve sudkyne afganského najvyššieho súdu zastrelili ešte v januári tohto roka. Teraz Taliban prepustil na slobodu po celej krajine väzňov, ktorí "skutočne ohrozujú životy žien-sudkýň", citovala agentúra Reuters vysokopostavenú afganskú sudkyňu, ktorej sa podarilo ujsť do bližšie neurčenej európskej krajiny.

Hovorca Talibanu Zabihullah Mujahid
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

V Kábule "prišli štyria alebo piati členovia Talibanu a pýtali sa ľudí v mojom dome: ´Kde je táto sudkyňa?´ To boli ľudia, ktorých som posadila za mreže", povedala afganská sudkyňa pre Reuters v rozhovore, v ktorom si neželala byť menovaná. Bola v malej skupine afganských sudkýň, ktorej sa v uplynulých týždňoch podarilo ujsť z Afganistanu za pomoci ľudskoprávnych aktivistov a zahraničných kolegýň z Medzinárodnej asociácie sudkýň (IAWJ). Odvtedy je v kontakte aj s kolegyňami, ktoré zostali doma: "Ich správy sú plné strachu a úplného teroru. Hovoria mi, že ak ich nezachránia, ich životy sú v priamom ohrození."            

Okrem sudkýň je v Afganistane aj zhruba tisíc ďalších ochrankýň ľudských práv, ktoré sa tiež môžu stať terčom Talibanu, upozornila afganská ľudskoprávna aktivistka Horia Mosadiqová. Oslobodení väzni "vyzývajú na smrť sudkýň, prokurátoriek a policajtiek a hovoria: ´Prídeme si po vás´", dodala. Britský minister spravodlivosti Robert Buckland minulý týždeň uviedol, že Londýn evakuoval deväť afganských sudkýň a pracuje na tom, aby poskytol bezpečný odchod pre viacej "veľmi zraniteľných ľudí".

Ľudskoprávni a právni aktivisti tvrdia, že západné krajiny nespravili z evakuácie sudkýň a ochrankýň ľudských práv prioritu v chaose po páde afganskej metropoly Kábul do rúk Talibanu, pripomína Reuters. "Vlády mali nulový záujem o evakuáciu ľudí, ktorí neboli ich občanmi," podotkla právnička v oblasti ľudských práv Sarah Kayová, ktorá sídli v severoírskom Belfaste.

Viac o téme: VäzniAfganistanTalibanSudkyne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu