Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vodcovia Talibanu prichádzajú do Kábulu rokovať: Ako bude vyzerať nová vláda v Afganistane?

Spoluzakladateľ Talibanu mulla Abdal Ghaní Barádar Zobraziť galériu (2)
Spoluzakladateľ Talibanu mulla Abdal Ghaní Barádar (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

KÁBUL - Spoluzakladateľ Talibanu mulla Abdal Ghaní Barádar pricestoval v sobotu do Kábulu na rozhovory o vytvorení novej "inkluzívnej" vlády v Afganistane. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie nemenovaného predstaviteľa talibov.

V posledných dňoch sa v afganskom hlavnom meste objavili aj ďalší poprední činitelia Talibanu, medzi nimi napríklad jeden z Amerikou najhľadanejších teroristov Chalíl Hakkání, na ktorého hlavu vypísali Spojené štáty odmenu päť miliónov dolárov.

Protalibanské sociálne médiá ukázali stretnutie Hakkáního s Gulbuddínom Hekmatjárom, neslávne známym z brutálnej občianskej vojny v 90. rokoch. Hekmatjár si však svoj vplyv na afganskej politickej scéne udržal až doposiaľ.

Nemenovaný vysokopostavený činiteľ Talibanu agentúre AFP povedal, že Barádar sa stretne s vodcami džihádistov i s politikmi s cieľom rokovať o vytvorení inkluzívnej vlády. Barádar prišiel do Afganistanu v utorok z Kataru a symbolicky pristál v druhom najväčšom afganskom meste Kandahár, považovanom za akési "duchovné" rodisko hnutia Talibanu.

Vodcovia Talibanu prichádzajú do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

Už niekoľko hodín po jeho návrate talibovia vyhlásili, že úloha ich hnutia bude teraz iná, než bola predtým. Barádar stál v Katare na čele politického úradu Talibanu a viedol odtiaľ aj rokovania s Američanmi, ktoré nakoniec viedli k stiahnutiu zahraničných jednotiek z Afganistanu. Bol aj súčasťou mierových rozhovorov s afganskou vládou, ktoré sa však skončili bez úspechu.

Viac o téme: Rokovanie KábulAfganistanTalibanAbdal Ghaní Barádar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu