Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rakúsky kancelár Kurz je proti prijímaniu afganských utečencov

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Florian Schroetter)

VIEDEŇ – Rakúsky kancelár Sebastian Kurz napriek prevzatiu moci v Afganistane radikálnym islamským hnutím Taliban nechce poskytnúť ochranu ďalším utečencom z tejto krajiny.

"Nie som názoru, že by sme mali v Rakúsku prijímať viac ľudí, práve naopak," vyhlásil Kurz v rozhovore pre televíznu stanicu Puls 4. Interview odvysielajú v nedeľu večer, vyjadrenia z neho priniesla v sobotu vopred agentúra DPA. V Rakúsku sa v súčasnosti nachádza viac ako 40.000 Afgancov, čo je ich druhá najväčšia skupina v Európskej únii v pomere k počtu obyvateľov hostiteľskej krajiny.

Prijatie ďalších Afgancov Kurz z tohto dôvodu odmieta. "K tomu počas môjho pôsobenia v úrade kancelára nedôjde," dodal s poukázaním na "mimoriadne náročnú integráciu" tejto skupiny obyvateľstva: "Prijať ľudí, ktorých nemožno integrovať, je pre nás ako krajinu obrovský problém." Podľa Kurza je nepochybné, že Taliban je krutý a že životné podmienky v Afganistane sú hrozné. Tým šéf rakúskej vlády odôvodnil aj výzvu, aby medzinárodné spoločenstvo urobilo všetko pre zlepšenie situácie v samotnej krízou zmietanej stredoázijskej krajine.

Na druhej strane musí aj Rakúsko priznať, že "nie všetko je v jeho moci", doplnil Kurz a zopakoval návrh, aby sa ľuďom z Afganistanu pomáhalo v susedných krajinách, ktoré by mala v tomto smere podporiť aj EÚ. V rozhovore pre Puls 4 konkrétne spomenul Turkménsko a Uzbekistan.

Viac o téme: UtečenciAfganistanRakúskoSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu