Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhada objasnená: Prečo je koronavírus pre deti väčšinou neškodný?

Koronavírus (ružový) pod elektrónovým mikroskopom. Zobraziť galériu (2)
Koronavírus (ružový) pod elektrónovým mikroskopom. (Zdroj: NIAID-RML)

BERLÍN - Zdá sa, že imunitný systém dieťaťa je na útoky koronavírusov lepšie pripravený ako dospelý. Aspoň to vyplýva z nemeckej štúdie, podľa ktorej sú bunky horných dýchacích ciest u detí už vo zvýšenej pohotovosti. V prípade infekcie môžu preto tieto rýchlo bojovať proti patogénu skôr, ako sa masívne rozmnoží.

To pravdepodobne tiež vysvetľuje, prečo je oveľa menšia pravdepodobnosť, že deti vážne ochorejú, uvádzajú vedci z Berlína a Heidelbergu v časopise Nature Biotechnology. „Chceli sme pochopiť, prečo obrana proti vírusom očividne funguje oveľa lepšie u detí ako u dospelých,“ vysvetlila Irina Lehmannová, vedúca pracovnej skupiny pre molekulárnu epidemiológiu pri Berlin Institute of Health (BIH) pri nemocnici Charité.

Veľké odhalenie: Okamih, na ktorý sa dlho čakalo? Vedci objavili Achillovu pätu KORONAVÍRUSU!

Pri hľadaní odpovede vedci odobrali niektoré bunky z nosovej sliznice 42 zdravým a infikovaným deťom a 44 dospelým a potom okrem iného analyzovali aktivitu určitých génov v jednotlivých bunkách.

Receptory rozpoznávania sú rýchlejšie

Aby mohli rýchlo bojovať proti vírusom, musia byť aktivované takzvané receptory rozpoznávania vzorov, vysvetľujú vedci. A bol to práve tento systém, ktorý bol aktívnejší v bunkách horných dýchacích ciest a v určitých bunkách imunitného systému u detí ako u dospelých, ukázali analýzy.

Bunky (červené) napadnuté koronavírusom (žltý).
Zobraziť galériu (2)
Bunky (červené) napadnuté koronavírusom (žltý).  (Zdroj: NIAID-RML)

Ak vírus infikuje bunku, telo produkuje látku interferón, ktorá iniciuje boj proti vírusu. Nemeckí vedci uvádzajú, že systém včasného varovania je u dospelých zaskočený, s vírusom nebojuje tak efektívne a môže sa šíriť širšie.

Konečne dobré správy: Eradikácia KORONAVÍRUSU je možná, ale za týchto podmienok!

Vážne choroby sú preto menej časté

"Z tejto štúdie sme sa dozvedeli, že zjavne neexistujú len rizikové faktory pre závažné priebehy Covid-19, ale aj ochranné faktory," vysvetlila Lehmannová. Teraz sa môžeme zamyslieť nad tým, či je možné pred infekciou stimulovať ochranné reakcie, aby sa chránili vysokorizikoví pacienti pred vážnym ochorením.

Viac o téme: DetiDospelíOdolnosťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu