Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS naberá na sile: Do oranžového pásma sa dostalo dvanásť okresov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: MZ SR, SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BRATISLAVA - Počet prípadov na Slovensku pomaly rastie. Dôvodom sú zrejme dovolenkoví navrátilci. Delta vírus sa vyskytuje už takmer v 100 percentách vzoriek. Medzi nakazenými sú najmä nezaočkovaní ľudia, prípadné ľudia s prvou dávkou. Do oranžovej fázy sa dostali ďalšie tri okresy.

Epidemiologická situácia pokračuje miernym rastom počtu prípadov. Aktuálne je to okolo 70 potvrdených prípadov denne, pričom deti do 16 rokov predstavujú približne 18 percent z nich. Za posledné dva týždne tvorili 80 percent prípadov nezaočkovaní ľudia, prípadne tí, ktorí nie sú plne zaočkovaní. 

VIDEO Minister školstva chce pred novým školským rokom zaviesť pár noviniek, avizuje aj finančnú pomoc školám

Minister školstva chce pred novým školským rokom zaviesť pár noviniek, avizuje aj finančnú pomoc školám (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Najvyššia pozitivita bola v okrese Banská Štiavnica

Zároveň rastie aj pozitivita testov. Od druhej polovice júna 2021 prvýkrát priemerná 7-dňová pozitivita prekročila 1% (pri priemerne 6000 testoch denne). Najvyššia pozitivita bola v okresoch Banská Štiavnica (6,4%), Myjava (6,1%), Revúca (3,5%) a Stropkov (3,2%).

Delta variant dominuje s prakticky stopercentným zastúpením v sekvenovaných vzorkách pri približne 180 sekvenovaných vzorkách za týždeň. Príjmy, prepustenia a počet pacientov v nemocniciach je naďalej (od polovice júla) stabilný. 

KORONAVÍRUS naberá na sile:
Zobraziť galériu (8)

Počet zaočkovaných stúpa len mierne

Počet nezaočkovaných osôb nad 50 rokov klesol na približne 806-tisíc osôb s výraznými regionálnymi rozdielmi v zaočkovanosti tejto rizikovej skupiny populácie. Zaočkovanosť vo veku nad 50 rokov aspoň 1. dávkou je 59,2 %. Celková zaočkovanosť aspoň 1. dávkou dosahuje 42,5 %. Oproti priemeru v Európskej únii je to o 20 % menej (62 % priemer EÚ, 60 % Rakúsko, 59 % Maďarsko, 54 % Česko, 50 % Poľsko, 11 % Ukrajina).

KORONAVÍRUS naberá na sile:
Zobraziť galériu (8)
 

V rámci Európy najvýraznejší rast prípadov je aktuálne v krajinách ako Kosovo, Albánsko, Bulharsko, Švajčiarsko, Srbsko. Susedné krajiny so Slovenskom majú mierny rast prípadov – najvýraznejšie v Rakúsku (7-dňová incidencia stúpla za týždeň z 40 na viac ako 60). 

KORONAVÍRUS naberá na sile:
Zobraziť galériu (8)

Dva okresy sú na tom lepšie

Zlepšenie nastalo len v dvoch okresoch. V okrese Košice - okolie, a to z toho dôvodu, že hodnotenie sa robí oddelene od mesta Košice. V okrese Stará Ľubovňasa zas nepotvrdili epidemiologické obavy. "V dvoch prípadoch prišlo k posunu naspäť do monitoring na základe argumentácie a úsudku regionálneho hygienika," uviedlo ministerstvo zdravotníctva v hodnotiacej správe s tým, že v daných okresoch sa situácia spätne nevyhodnotila ako riziková a teda nie je potrebné čakať na potvrdenie pozitívneho trendu.

KORONAVÍRUS naberá na sile:
Zobraziť galériu (8)

"V prípade okresu Košice – okolie prišlo na základe podnetu RÚVZ k oddeleniu od mesta Košice a tak aj k oddelenému vyhodnocovaniu," píše sa v správe. "V posudzovanom týždni bol v okrese Stará Ľubovňa potvrdený jeden PCR pozitívny prípad na ochorenie COVID-19 a tento prípad bola mladá žena prichádzajúca z Chorvátska, ktorá sa pravdepodobne nakazila cestou vlakom späť na Slovensko," uviedli odborníci z príslušného regionálneho úradu. Žena nemala žiadne úzke kontakty a dodržiava izoláciu.

Situácia sa naopak zhoršila v piatich okresoch

Päť okresov však oproti minulému týždňu prešlo do oranžovej fázy. Ide o okres Banská Štiavnica, Kežmarok, Levoča, Stropkov a Vranov nad Topľou.

KORONAVÍRUS naberá na sile:
Zobraziť galériu (8)

- Banská Štiavnica: 4 prípady za 7 dní (0 z nich pod 16 r.), vysoká pozitivita, hodnotenie RÚVZ,
stredné riziko komunitného šírenia
- Kežmarok: 12 prípadov (0 z nich pod 16 r.), vysoká pozitivita, hodnotenie RÚVZ, stredné riziko
komunitného šírenia
- Levoča: 12 prípadov (0 z nich pod 16 r.), vysoká pozitivita, hodnotenie RÚVZ, stredné riziko
komunitného šírenia
- Stropkov: 6 prípadov (0 z nich pod 16 r.), vysoká pozitivita, hodnotenie RÚVZ, stredné riziko
komunitného šírenia
- Vranov nad Topľou: 19 prípadov (2 z nich pod 16 r.), hodnotenie RÚVZ, stredné riziko
komunitného šírenia

KORONAVÍRUS naberá na sile:
Zobraziť galériu (8)

V oranžovej fáze je od pondelka 12 okresov

Monitoring (67 okresov): Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava I, Bratislava II, Bratislava III, Bratislava IV, Bratislava V, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Komárno, Košice - okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Stará Ľubovňa, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.

Ostražitosť (12 okresov): Banská Štiavnica, Gelnica, Kežmarok, Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV, Levoča, Poprad, Spišská Nová Ves, Stropkov, Vranov nad Topľou.

Viac o téme: DeltaOčkovanieOkresyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu