Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slováci si z dovolenky nosia aj koronavírus: Dominantné postavenie má jedna krajina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Suvenír z dovolenky nemusí mať iba podobu tématickej šálky či magnetky. Doniesť zo zahraničia si môžete aj niečo omnoho menej radostné a to koronavírus. Štatistika ukázala, že najviac nakazených dovolenkárov sa, aspoň čo sa Bratislavského kraja týka, vrátilo z Chorvátska.

V minulom týždni sa v Bratislavskom kraji vykonalo 110 PCR a 38 antigénových testov s pozitívnym výsledkom. Tieto čísla odhalila viaceré zaujímavé fakty. Z celkovo 148 prípadov bolo totiž až 106 osôb nezaočkovaných, 4 osoby boli čiastočne zaočkované a 38 osôb bolo riadne zaočkovaných proti COVID-19. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorý dáta priniesol, zároveň upozornil, že 44 nakazených osôb sa vrátilo zo zahraničia.

Slováci si z dovolenky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Koronavírus si nosíme z Jadranu

Popredné miesto má v tejto štatistike Chorvátsko. Z obľúbenej dovolenkovej destinácie mnohých Slovákov sa vrátilo infikovaných 17 osôb. Slovenské more, ako býva nazývané, je tak v tomto nechválnom rebríčku suverénne dominantnou krajinou.

Druhé a tretie v poradí – Turecko a Bulharsko – majú totiž na konte iba 4 nakazených. Za nimi nasleduje Grécko s 3. Česko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko Španielsko si pripísali zhodne po 2 nakazených dovolenkárov. Jedného má Ukrajina, Macedónsko, Kazachstan, Srbsko, Dánsko a Maďarsko, pričom v poslednom prípade ide o pendlera.

Slováci si z dovolenky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

Pozitívny pohľad

Analytici z projektu Dáta bez pátosu však považujú tieto čísla nakazených vzhľadom na mobilitu veľmi nízke.

Okrem toho poukazujú v súvislosti s koronavírusom na viaceré dobré správy. "Podiel plne zaočkovaných 14 dni (po 2. dávke) stúpne 1. júla z 1,2 milióna k 31. augustu na 2,1 milióna," uviedli. Upozornili tiež na štúdiu z Česka, podľa ktorej prekonalo Covid-19 u našich susedov 50 percent obyvateľstva a u nás to má byť podľa analytikov podobne.

Do tretice vyzdvihli, že máme stále nízke čísla nakazených. Na 1 milión obyvateľov aktuálne za týždeň pripadá asi 100 nakazených. "Kombinácia vysokej premorenosti a priemernej zaočkovanosti ku 45% dáva Slovensku v silne zaočkovaných okresoch slušnú šancu na dobrý priebeh DELTA vlny," uzavreli.

Viac o téme: DovolenkaAnalyticiNakazeníKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu