Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nový výtvor vedcov: TÁTO nová vakcína proti KORONAVÍRUSU má byť zabijakom mutácií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Sebastian Gollnow/dpa via AP)

TÜBINGEN - Curevac je už dlho považovaný za jedného z favoritov pri vývoji vakcíny proti koronavírusu. Ale nakoniec ho predbehli ďalší. Vedci z nemeckého mesta Tübingen teraz pracujú s partnerom na druhej generácii vakcíny. Počiatočné štúdie na primátoch sú sľubné.

Biotechnologická spoločnosť Curevac robí pokrok vo vývoji vakcíny druhej generácie po neuspokojivých výsledkoch štúdie jej prvej vakcíny proti CovidU-19. Táto vakcína - ktorá na rozdiel od prvej, Curevac nevyvinula sama, ale v spolupráci s britskou farmaceutickou spoločnosťou GlaxoSmithKline - v predklinickej štúdii ukázala zlepšenú imunitnú odpoveď a ochranný účinok, uviedli tieto dve spoločnosti.

KORONAVÍRUS Európska lieková agentúra upozorňuje na závažný možný vedľajší účinok jednej vakcíny

V štúdii, v ktorej bola vakcína testovaná na opiciach, tiež dosiahla silnejšiu neutralizáciu protilátok všetkých vybraných variantov vírusu, vrátane vysoko nákazlivého variantu delta, ako aj mutácií beta a lambda. Očakáva sa, že spoločnosti Curevac a GlaxoSmithKline uvedú očkovaciu látku pre klinické štúdie na ľuďoch v štvrtom štvrťroku.

Nový výtvor vedcov: TÁTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Spoločnosť v červených číslach

Akcie Curevacu vzrástli až o osem percent. Napriek všetkému sa spoločnosť stále snaží získať súhlas Európskej liekovej agentúry (EMA) na svoju prvú vakcínu a v súčasnosti tam predkladá ďalšie komplexné balíky údajov. V kľúčovej klinickej štúdii bola vakcína účinná iba na 48 percent.

KORONAVÍRUS Muža (33) v Británii odsúdili na 3,5 roka za vpichnutie falošnej vakcíny!

Spolu s výsledkami štúdie otvorila spoločnosť so sídlom v Tübingene  svoje finančné knihy - a predstavila tmavočervené čísla. Operatívny výsledok bol na začiatku roka bol mínus 147,8 milióna eur, zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka kleslo iba mínus 3,2 milióna eur. Spoločnosť Curevac, v ktorej má Nemecko podiel, okrem iného odkázala na vyššie náklady na výskum a vývoj vakcíny proti koronavírusu. Výsledok pred zdanením bol mínus 152,2 milióna eur, po mínus 12 miliónoch o rok skôr. Curevac uzavrel prvý polrok s hotovostnou pozíciou 1,36 miliardy eur.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaMutácieCurevacDruhá generácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu