Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Do konca roka treba zaočkovať 40% obyvateľov v každej krajine sveta

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus sa stretol s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom
Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus sa stretol s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom (Zdroj: SITA/Balazs Mohai/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa usiluje dosiahnuť, aby bolo v každej krajine sveta do konca septembra zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 najmenej desať percent obyvateľstva. Do konca tohto roka by to malo byť 40 percent a do polovice budúceho roka 70 percent. Vyhlásil to v pondelok v Budapešti generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Podľa agentúry MTI šéf WHO upozornil na hrozbu ďalšieho šírenia koronavírusu vo svete, ktorú spôsobuje nerovnomerná distribúcia očkovacích látok. "Vo svete bolo podaných doposiaľ celkom 4,8 miliárd dávok vakcín, z nich však 75 percent sa dostalo iba do desiatich krajín," spresnil.

Szijjártó podotkol, že od vypuknutia pandémie rokoval generálny riaditeľ WHO dvojstranne iba v troch členských krajinách tejto organizácie, pričom Maďarsko je len treťou z nich. Podľa jeho slov táto skutočnosť potvrdzuje, že boj proti pandémii vedený maďarskými úradmi nie je izolovaný, ako to tvrdia kritici na medzinárodnej scéne.

Šéfa WHO maďarský minister informoval o tom, že Maďarsko v rámci solidárneho prístupu poskytlo poldruha milióna dávok vakcín iným krajinám, pričom maďarská vláda je pripravená aj naďalej takto pomáhať, pokiaľ to neohrozí maďarský očkovací program.                  

V uplynulých troch dňoch pribudlo v Maďarsku celkom 340 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V tomto čase zomrelo v súvislosti s ochorením COVID-19 šesť pacientov. Celkový počet obetí koronavírusovej pandémie dosiahol 30.052. V nemocniciach ošetrujú 73 pacientov s covidom, z nich desiati sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Denný počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti covidu neustále klesá. Minulý týždeň dosiahol denný priemer 3000, pričom zaočkovaných prvou dávkou je takmer 5,7 milióna ľudí. Dve dávky podali vyše 5,5 milióna ľuďom a tretiu dávku dostalo už 187.000 osôb.

Šéf WHO v Budapešti vyzval na odloženie očkovania treťou dávkou

Tretia dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 nezabráni šíreniu nákazy nového druhu koronavírusu, pretože v mnohých krajinách sveta je zatiaľ len veľmi nízka miera zaočkovanosti. Uviedol to v pondelok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý v tejto súvislosti vyzval na dvojmesačné moratórium na podávanie tretej dávky očkovacej látky. Šéf zdravotníckej agentúry OSN to povedal počas návštevy Budapešti, kde sa stretol s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Podľa spravodajského servera blikk.hu šéf WHO podotkol, že popri súčasnom variante delta môžu prísť ďalšie mutácie vírusu SARS-CoV-2, ktoré môžu byť ešte silnejšie. Preto by krajiny, ktoré sa chystajú podávať tretiu dávku vakcíny, mali radšej poskytnúť svoje očkovacie látky tým krajinám, ktoré ich nemajú dostatok.

Šéfa WHO maďarský minister okrem iného informoval aj o tom, že Maďarsko v rámci solidarity poskytlo poldruha milióna dávok vakcín iným krajinám, pričom maďarská vláda je pripravená aj naďalej takto pomáhať, pokiaľ to neohrozí maďarský očkovací program. Ghebreyesus poznamenal, že ešte sa zatiaľ len diskutuje o tom, či je tretia dávka vakcíny skutočne účinná. "Zatiaľ ešte nie sú k dispozícii dôkazy, to sa však môže zmeniť," dodal.

Viac o téme: OčkovanieMaďarskoWHOKoronavírusTedros Adhanom GhebreyesusPéter Szijjírtó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu