Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Grécko bojuje s požiarmi: Katastrofa obrovských rozmerov! Pomáhajú aj slovenskí hasiči

S hasením požiarov na gréckom ostrove Eubója pomáhajú aj slovenskí hasiči Zobraziť galériu (4)
S hasením požiarov na gréckom ostrove Eubója pomáhajú aj slovenskí hasiči (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

ATÉNY - Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pomáhajú s hasením rozsiahlych požiarov v Grécku. Slovenskí hasiči pôsobia na ostrove Eubója, ktorý je požiarmi najviac zasiahnutý. V utorok o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Slovenskí hasiči prišli na pomoc Grécku: VIDEO Takto úžasne ich privítali miestni obyvatelia!

Skupina tvorená z 31 hasičov a desiatich kusov techniky už niekoľko hodín zasahuje priamo v teréne. Na grécky ostrov Eubója prišli slovenskí hasiči v utorok o jednej hodine ráno miestneho času. Ihneď po vylodení boli gréckymi kolegami nasmerovaní na plochu pre rozloženie tábora. Toto stanovište však nebolo "zdravotne bezpečné vzhľadom k silnému zadymeniu a lietajúcemu popolu. Z tohto dôvodu si hľadali iné zázemie, ktoré im bolo poskytnuté v miestnej telocvični – približne 10 kilometrov od najbližších požiarov," priblížil slovenský rezort vnútra, ktorý dodal, že v súvislosti so stravou a pohonnými látkami zostávajú príslušníci HaZZ stále úplne sebestační.

S hasením požiarov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Agentúra AP v utorok informovala, že na ostrove Eubója celkovo pôsobí 873 hasičov a 229 kusov techniky. Okrem slovenských mužov pomáhajú Grékom aj zbory z Ukrajiny, Rumunska, Srbska a Poľska. Leteckú podporu poskytujú tímy zo Švajčiarska a Egypta.

Ešte v nedeľu ráno vyrazilo do Grécka celkovo 75 slovenských hasičov s 30 kusmi techniky. Uviedol to slovenský minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v tejto súvislosti informovalo, že ide o bezprecedentne najväčší tím vyslaný do zahraničia na podobnú akciu.

S hasením požiarov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Grécko podľa tamojšieho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa zápasí s prírodnou katastrofou nevídaných rozmerov. Mitsotakis v pondelkovom televíznom prejave uviedol, že v priebehu niekoľkých dní vypuklo v celej krajine 586 požiarov. "Tieto posledné dni patria k najťažším pre našu krajinu za uplynulé desaťročia," povedal. "Ide o prírodnú katastrofu nevídaných rozmerov," dodal Mitsotakis.

VIDEO Včera na pomoc prišli aj českí hasiči

Českí hasiči dorazili na pomoc Grécku: Začal sa boj s obrovskými s požiarmi (Zdroj: FB/Hasičský záchranný sbor ČR )

Požiare vznikli podľa agentúry AP v dôsledku silných horúčav. Teploty vystúpili až na 45 stupňov Celzia. Plamene pustošia rozsiahle územia na ostrove Eubója a aj na ďalších miestach po celej krajine. Premiér Mitsotakis prisľúbil kompenzáciu všetkým postihnutým.

Ďalších obyvateľov vyzvali na evakuáciu

Lesné požiare naďalej vyčíňajú na severe gréckeho ostrova Eubója. Obyvateľov dvoch obcí úrady prostredníctvom SMS správ v utorok vyzvali, aby opustili svoje obydlia, informuje agentúra DPA.

Viac o téme: PomocHasičiPožiareHaZZGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu