Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lukašenko naznačil možnosť svojho skorého odchodu z prezidentskej funkcie

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok vyhlásil, že v prezidentskom úrade by "veľmi skoro" mohol byť nahradený inou osobou.

"Som v tejto krajine zakorenený a ona je zakorenená vo mne. A zatiaľ neviem, ako budem žiť ďalej - či pôjdem do dôchodku, alebo budem robiť niečo iné. Zatiaľ to netuším. To však neznamená, že sa zo všetkých síl držím tohto úradu. Nie. Po mne prídu ďalší ľudia, a bude to veľmi skoro," povedal Lukašenko novinárom v Minsku, informovala agentúra TASS.

"Ale nepúšťajte sa do dohadov, kedy Lukašenko odstúpi. Veľmi skoro," dodal. Politické šoky spred jedného roka podľa bieloruského prezidenta preukázali, že v súčasnosti existuje 15 až 20 ľudí, ktorí by mohli byť lídrami krajiny. "Všetci, ktorí by mohli byť prezidentom, sú na výslní verejnosti," povedal Lukašenko s tým, že v budúcich voľbách sa nebude uchádzať o post prezidenta a ani nikoho iného nepodporí.

Lukašenko podľa agentúry AP v pondelok zároveň poprel, že jeho vláda spustila tvrdé prenasledovanie odporcov po minuloročných sporných prezidentských voľbách, ktoré v Bielorusku vyvolali niekoľko mesiacov trvajúce masové protesty. Bieloruské úrady na protesty reagovali represiami, počas ktorých bolo zadržaných viac než 35.000 ľudí. Popredné osobnosti opozície boli zatknuté alebo prinútené opustiť krajinu.

Viac o téme: OdchodPrezidentFunkciaBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu