Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Poľsko zvýši bezpečnostné opatrenia po útokoch na očkovacie strediská

Očkovanie
Očkovanie (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

VARŠAVA - Poľsko v pondelok oznámilo, že zvyšuje bezpečnostné opatrenia vo vakcinačných strediskách po dvoch nedávnych incidentoch spojených s podpaľačstvom a jednom pokuse o vlámanie zo strany odporcov vakcinácie. Informuje o tom agentúra AFP.

"Tieto incidenty sa, žiaľ, opakujú," uviedol premiér Mateusz Morawiecki novinárom. "Všetci budú prísne potrestaní v súlade s platnými predpismi a podnikneme tiež aktivity zamerané na zvýšenie bezpečnosti vo všetkých takýchto centrách," dodal.

Policajný riaditeľ Jaroslaw Szymczyk spresnil, že podpaľači zapálili mobilné očkovacie centrum a kanceláriu využívanú miestnou epidemiologickou agentúrou v meste Zamość na východe Poľska. Požiar si nevyžiadal obete ani zranených.

Szymczyk označil incident za "mimoriadne šokujúci" a dodal, že vakcinačné strediská budú mať "neustále" zabezpečenie. "Nanešťastie sme svedkami eskalácie mimoriadne brutálneho a dokonca darebáckeho správania sa v kruhoch odporcov očkovania," podotkol.

Minulý mesiac riešila polícia dva incidenty s antivaxermi vrátane potýčky s ochrankármi a zdravotníkmi v očkovacom stredisku v meste Grodzisk Mazowiecki.

Očkovanie v Poľsku sa v ostatnom čase výrazne spomalilo. Miera zaočkovanosti je nízka najmä na juhu a východe krajiny, píše AFP. Množstvo očkovacích stredísk zatvárajú pre nízky záujem. V Poľsku je plne zaočkovaná takmer polovica populácie. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že zhruba štvrtina Poliakov je buď proti vakcinácii, alebo v súvislosti s ňou váha.

Viac o téme: OčkovanieútokyCentráPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu