Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Maďarsku sa začína očkovanie treťou dávkou vakcíny proti KORONAVÍRUSU

Očkovanie proti koronavírusu
Očkovanie proti koronavírusu (Zdroj: SITA/Gyorgy Varga/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - V druhej polovici tohto týždňa bude možné v Maďarsku zaregistrovať sa na tretiu dávku očkovacej látky proti koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v utorok spravodajský server napi.hu.

Požiadať o ňu môžu tí, ktorí druhú dávku vakcíny dostali najmenej pred štyrmi mesiacmi. V tejto súvislosti poslanec Európskeho parlamentu za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi podľa agentúry MTI povedal, že tretia dávka vakcíny by mohla byť riešením pre Maďarov, ktorí boli zaočkovaní východnými očkovacími látkami a nemajú preto nárok na európsky očkovací preukaz.

Podľa jeho návrhu by v tretej dávke mohli uvedené osoby dostať európsky uznanú vakcínu a tak by mohli získať očkovací preukaz. V záujme tohto cieľa sa ľavicový politik chce obrátiť so žiadosťou na Európsku komisiu. Ujhelyi podotkol, že Maďari zaočkovaní ruskou či čínskou vakcínou, sa v súčasnosti do zahraničia môžu dostať iba veľmi komplikovaným a drahým spôsobom.

Proti covidu je v Maďarsku zaočkovaných prvou dávkou vyše 5,6 milióna ľudí, takmer 5,4 milióna z nich dostalo už aj druhu dávku vakcíny. Doterajšia bilancia koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 809.288 potvrdených prípadov nákazy a 30.021 súvisiacich úmrtí.

Šírenie nových mutácií 

Väčšinu nových ochorení na COVID-19 spôsobujú varianty nového druhu koronavírusu, preto je opodstatnené, aby niektoré zraniteľné skupiny obyvateľstva dostali aj tretiu dávku vakcíny. Podľa agentúry MTI to v utorok vyhlásila šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

"Tretiu dávku očkovacej látky odporúčame v prvom rade starším a chronicky chorým ľuďom, ako aj pacientom s oslabeným imunitným systémom," spresnila Müllerová. Podľa jej vyjadrenia v Maďarsku je ešte mnoho osôb vo veku nad 60 rokov, ktoré ešte neboli vôbec zaočkované. V rámci osobitnej kampane sa práve ich pokúsia presvedčiť o dôležitosti vakcíny prostredníctvom obvodných lekárov.

Viac o téme: OčkovanieVakcináciaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu