Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Budapešti protestovali tisíce zdravotníkov: Požadovali zrušenie štatútu pracovníka zdravotnej služby

Protest v Maďarsku Zobraziť galériu (3)
Protest v Maďarsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

BUDAPEŠŤ - Niekoľko tisíc maďarských zdravotníkov protestovalo v sobotu na budapeštianskom Námestí hrdinov proti postoju vlády premiéra Viktora Orbána k pracovníkom rezortu zdravotníctva a požadovalo zrušenie v marci zavedeného štatútu pracovníka zdravotnej služby. Informoval o tom spravodajský server 444.hu.

Zdravotníkom pracujúcim v štátnych zdravotných zariadeniach vláda 2. marca zmenila dovtedajší štatút zamestnanca verejnej služby na štatút pracovníka zdravotnej služby. Príslušnú zmluvu, ktorá obsahuje okrem iného aj nevýhodnejšie odmeňovanie nadčasov, následne z vyše 110.000 zdravotníkov nepodpísalo takmer 4000 nespokojných. Tí tak z rezortu odišli v najťažšom období tretej vlny pandémie koronavírusu.

V Budapešti protestovali tisíce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

Podľa predsedu Maďarskej komory zdravotníckych pracovníkov (MESZK) Zoltána Balogha vláda marcovým zákonom podrazila zdravotníkov. "Počas prípravy právnej normy kabinet nezohľadnil postoje komory, neprijal jej návrhy a návrh zákona nekonzultoval," vytýkal Balogh, podľa ktorého zákon o štatúte zdravotníkov obsahuje mnohé rozpory a je nespravodlivý. Predseda MESZK pripomenul, že odchod zdravotníkov, ktorí nesúhlasili s novým štatútom, bol obrovskou stratou z hľadiska zdravotníctva v ťažkom období pandémie.

V Budapešti protestovali tisíce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

Zdravotníci okrem zrušenia terajšieho štatútu žiadali od 1. septembra 30-percentné zvýšenie miezd, novú mzdovú tabuľku zdravotníckych pracovníkov zosúladenú s pomermi lekárskej mzdovej tabuľky či zriadenie systému rizikových príplatkov pre všetky oblasti starostlivosti o pacientov. Protestné zhromaždenie, na ktoré prišlo aj niekoľko opozičných politikov, podporili viaceré zdravotnícke a občianske organizácie i päť odborárskych konfederácií. Účastníkom demonštrácie prečítali listy ministra vnútra Sándora Pintéra a šéfa rezortu ľudských zdrojov Miklósa Káslera zodpovedného aj za zdravotníctvo. Oboch ministrov pozvali, tí však napísali iba list. Pri ich čítaní dav pískal a vykrikoval, pričom požadoval odstúpenie Káslera.

Viac o téme: ProtestZdravotníciMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu