Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Testovanie bude v Maďarsku zadarmo iba pre tých, ktorí nemôžu byť zaočkovaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Občania Maďarska, ktorí sa nenechajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, nebudú mať zdarma PCR testy na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, ktoré sú podmienkou operačných zákrokov a zdravotnej rehabilitácie. Uviedla to v utorok maďarská vláda v reakcii na postoj verejného ochrancu práv Ákosa Kozmu, podľa ktorého požadovať platbu za testy v uvedených prípadoch porušuje právo.

Podľa spravodajského servera 444.hu kabinet nesúhlasí s ombudsmanom a tvrdí, že popri bezplatnom očkovaní by bolo pre daňových poplatníkov drahé platiť testy tým, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať. Vláda zdôraznila, že podľa platných predpisov je očkovanie zdarma a k dispozícii je dostatok vakcín. V prípade odkladných operačných zákrokov sa nevyžaduje PCR test od zaočkovaných a od ľudí, ktorí v období štyroch mesiacov prekonali nákazu novým druhom koronavírusu. Bezplatný je PCR test aj pre tých, ktorí sa z objektívnych príčin nemohli dať zaočkovať, pripomenul kabinet.

Za uplynulých 24 hodín potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 26 ľuďom a dvaja pacienti zomreli v súvislosti s ochorením COVID-19. Doteraz v krajine počas koronavírusovej pandémie zaznamenali 809.672 prípadov nákazy a 30.029 úmrtí s covidom. Proti covidu je v Maďarsku prvou dávkou vakcíny zaočkovaných vyše 5,6 milióna ľudí, z ktorých viac ako 5,4 milióna dostalo aj druhú dávku vakcíny. Na tretiu dávku očkovacej látky sa zaregistrovalo doposiaľ 20.000 záujemcov a takmer 4000 z nich ju už dostalo.

Viac o téme: TestovanieOčkovanieVakcínaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu