Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS v Taliansku: Povinné covidpasy v gastre, kultúre či športe vyvolali protesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Proti novým opatreniam talianskej vlády zameraným na tých, čo sa nedali zaočkovať proti koronavírusu, protestovali v sobotu vo viacerých mestách krajiny tisíce ľudí. Informovali o tom agentúry APA a AFP.

Protest, ktorý organizátori nazvali "pochodom za slobodu", sa týkal prísnejších pravidiel návštevy vnútorných priestorov reštaurácií, kín, múzeí, divadiel, fitness štúdií či plavární, ktoré tento týždeň schválila vláda premiéra Maria Draghiho vzhľadom na stúpajúci počet nakazených covidom.

Zmeny začnú platiť od 6. augusta - od tohto termínu bude vstup do menovaných lokalít možný len s covidpasom. Ten bude potvrdzovať, že osoba dostala najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu, alebo prekonala chorobu v predchádzajúcom polroku. Návšteva prevádzok bude možná aj s negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 48 hodín.

Na námestí Piazza del Popolo v centre Ríma demonštranti skandovali "Sloboda, sloboda!" a vykrikovali, že odmietajú "zdravotnícku diktatúru". Zelený pas kritizovali ako nástroj vlády, ako prinútiť dať sa zaočkovať i tých ľudí, ktorí o vakcinácii nie sú presvedčení. V Ríme sa podľa agentúry ANSA zišlo zhruba 3000 odporcov prijatých protipandemických obmedzení. Ďalšie protestné akcie sa konali okrem iného v Miláne, Florencii, Turíne či v Neapole. Usporiadatelia protestného zhromaždenia avizovali tiež, že podniknú právne kroky voči rozhodnutiu vlády predĺžiť núdzový stav v krajine do konca roka.

Draghiho vláda chce v nasledujúcich dňoch ohlásiť ďalšie reštriktívne opatrenia v boji proti pandémii COVID-19, ktoré sa majú týkať prostriedkov verejnej dopravy a pracovísk. Taliansko zvažuje tiež zavedenie povinného očkovania proti covidu pre učiteľov, ktoré už od mája platí pre zdravotnícky personál.

V Taliansku je dosiaľ plne zaočkovaných viac ako 54,9 percenta obyvateľstva nad 12 rokov. Štvrtkové rozhodnutie vlády o povinných covidových pasoch ako podmienka absolvovania určitých aktivít vyvolalo podľa šéfa krízového tímu vlády Francesca Figliuola mimoriadny nárast záujmu o očkovanie - v niektorých menších regiónoch krajiny zaznamenali až 200-percentný nárast záujemcov o očkovanie.

Viac o téme: KultúraGastroProtestyTalianskoKoronavírusCovidpasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu