Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Nemecku protestovalo viac ako 2-tisíc ľudí: Ľudia odmietajú ťažbu hnedého uhlia

Ľudia pri proteste vytvorili dlhú reťaz, ktorá spájala dve banské osady Zobraziť galériu (2)
Ľudia pri proteste vytvorili dlhú reťaz, ktorá spájala dve banské osady (Zdroj: SITA/Malte Krudewig/dpa via AP)

ERKELENZ - Približne 2500 ľudí protestovalo v sobotu pri povrchovej bani Garzweiler v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Demonštranti požadovali rýchlejšie ukončenie ťažby hnedého uhlia v Nemecku.

Išlo o prvú väčšiu protestnú akciu v uvedenej lokalite za ostatné dva roky, uvádza agentúra DPA. Demonštranti vytvorili 4-kilometrovú ľudskú reťaz spájajúcu dve banské osady - Lützerath a Keyenberg. Protestnú akciu zorganizovala environmentálna organizácia BUND spoločne s miestnou organizáciou Alle Dörfer bleiben (Všetky dediny tu zostanú) a ďalšími podobnými zoskupeniami.

Ľudia pri proteste vytvorili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Malte Krudewig/dpa via AP)

Polícia demonštráciu označila za "pokojnú". Cieľom akcie bolo ukázať, že ciele na zníženie emisií, ktoré stanovuje požaduje tzv. parížska klimatická dohoda, je možné splniť, uvádza DPA.

Z dôvodu ťažby lignitu musí byť v Severnom Porýní-Vestfálsku zlikvidovaných niekoľko ďalších osád, pričom prvou v poradí má byť práve Lützerath. O osude ďalších osád, patriacich k mestu Erkelenz, sa má rozhodnúť do roka 2026, približuje DPA. V súlade s rozhodnutím spolkovej vlády i parlamentu (Bundestag) má byť ťažba uhlia v tejto oblasti ukončená najneskôr do roka 2038.

Viac o téme: ProtestBaňaŤažbaNemeckoHnedé uhlieGarzweiler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu