Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záplavy v čínskej provincii si už vyžiadali najmenej 33 obetí

Záplavy v čínskej provincii Che-nan Zobraziť galériu (2)
Záplavy v čínskej provincii Che-nan (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

PEKING - Rozsiahle záplavy v čínskej provincii Che-nan a jej metropole Čeng-čou si vyžiadali už najmenej 33 obetí. Nezvestných je stále najmenej osem ľudí. S odvolaním sa na čínske úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.

Od minulého piatku, keď v regióne začalo silno a vytrvalo pršať, úrady evakuovali v provincii Che-nan najmenej 376.000 obyvateľov. V meste Čeng-čou prudké dažde zmenili ulice na rýchlo sa valiace rieky a spôsobili zaplavenie staníc metra, domov či škôl. Zahynulo tam najmenej 25 osôb. Videá zverejnené na internete zachytávajú celé štvrte zatopené vodou, ktorá ľuďom siaha po pás, a vozidlá unášané kalnou, bahnitou vodou. Ako uvádza agentúra Reuters, čínska vláda preto vo štvrtok nariadila miestnym úradom v Čeng-čou, aby bezodkladne zlepšili kontroly protipovodňových opatrení.

Záplavy v čínskej provincii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Podľa agentúry Reuters provinčné úrady vydali výstrahu najvyššieho stupňa pred búrkami pre štyri mestá v provincii Che-nan - Sin-siang, An-jang, Che-pi a Ťia-cuo. Úhrn zrážok v tomto regióne bol za posledné tri dni podľa čínskych úradov najvyšší od začiatku robenia záznamov pred 60 rokmi. V Čeng-čou spadlo toľko zrážok, ako bežne za celý rok.

Záplavy, ktoré ničia cesty, domy i úrodu, sú v Číne počas letných mesiacov bežné. Ničivý vplyv týchto javov sa však za ostatné desaťročia zintenzívnil aj v dôsledku výstavby nových priehrad, ktoré odrezali rieky od neďalekých jazier a narušili prirodzené nivy, kam kedysi odtekali povodňové vody. Čoraz častejšie a extrémnejšie atmosférické javy sú však aj preukázateľným následkom klimatickej zmeny, zhodujú sa vedci.

Viac o téme: ZáplavyObeteČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu