Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záplavy majú dohru: VIDEO Bratislava musí riešiť problém s komármi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu)

BRATISLAVA – Prudké lejaky a následné záplavy sú už za nami. Okrem spúšte však po sebe opadnutá voda zanechala aj problém zvaný komáre. Pre tie sa v uplynulých dňoch vytvorili ideálne podmienky na množenie sa. Bratislavský magistrát už začal s opatreniami.

Vysoká hladina Dunaja spôsobila začiatkom týždňa zaplavenie viacerých častí hlavného mesta. Pod vodou sa ocitli aj plochy ležiace popri rieke Morava, ktorá spôsobila problémy najmä v Devíne a Devínskej Novej Vsi. V súčasnosti už hladina riek klesá a Bratislava má to najhoršie, aspoň čo sa záplav týka, za sebou. To však neplatí v prípade komárov. Pre tie sa v uplynulých dňoch vytvorili priam ideálne podmienky.

"Hladina Dunaja a Moravy už síce kulminovala, zaplavené inundačné územia sú ale skutočne rozsiahle a príležitosti na liahnutie komárov sú tak veľké," tvrdí mesto. Zničiť tak chcú čo možno najviac lariev, kým sa z nich nevyliahnu komáre. V utorok sa začal pozemný zásah BTI v Devínskej Novej Vsi a počas celého týždňa nasleduje veľké množstvo zásahov v gumákoch, na člnoch, dronmi, najmä pozdĺž tokov Dunaja a Moravy.

Negatívne skúsenosti

Hlavné mesto má s premnožením komárov negatívnu skúsenosť z uplynulých rokov. Sprevádzaná bola hlasným protestom ľudí. "Regulácia komárov je jedno z tých odvetví, kde sa nám zatiaľ nedarí," priznal ešte na jar primátor Bratislavy Matúš Vallo. Tento rok preto magistrát vyčlenil na boj proti komárom päťnásobne vyšší rozpočet ako minulý rok. Vytvorená bola aj funkcia hlavného koordinátora regulácie komárov, ktorú obsadil Tomáš Troška. Novinkou je tiež tím takzvaných Lovcov komárov. Ide o dobrovoľníkov, ktorí sa mohli prihlásiť na magistráte. Ich úlohou je vyhľadávať liahne komárov a včas tak zasiahnuť.

Primátor Bratislavy Vallo o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Proti komárom sa totiž používa biologický prípravok BTI, ktorý má byť vysoko účinný. Háčik však tkvie v tom, že zaberá iba na larvy, liahniská treba preto nájsť ešte skôr, ako sa z lariev stanú dospelé jedince. Ešte pred mesiacom Vallo uviedol, že situácia v porovaní s vlaňajškom je lepšia. V tom čase však okolie hlavného mesta nebolo pod vodou tak, ako v týchto dňoch.

Aktuálna situácia v Devíne: Ľudia zápasia s vysokým Dunajom (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: ZáplavyKomáreLarvyBratislavaDunajMorava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu