Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO V Číne prudké lejaky zatopili mesto vrátane metra: Najmenej 12 ľudí zahynulo

Záplavy v Číne si vyžiadali už niekoľko obetí Zobraziť galériu (4)
Záplavy v Číne si vyžiadali už niekoľko obetí (Zdroj: SITA (Chinatopix Via AP))

PEKING - Najmenej 12 osôb zahynulo v utorok v mohutných záplavách v čínskom provinčnom hlavnom meste Čeng-čou, kde ľudia uviazli v metre a školách, voda odplavila vozidlá a zamestnanci museli stráviť noc na pracoviskách. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AP.

Mesto Čeng-čou, metropola provincie Che-nan, bolo už premočené dažďom, keď v ňom od 16.00 h do 17.00 h napadlo nových 20 centimetrov zrážok, uviedla čínska štátna tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na meteorologickú službu provincie. Prudký lejak zmenil ulice na rýchlo sa valiace rieky a spôsobil zaplavenie staníc metra a áut. Videá zverejnené na internete zachytávali celé štvrte zatopené vodou, ktorá ľuďom siahala po pás, a vozidlá unášané kalnou, bahnitou vodou.

Záplavy v Číne si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (Zhu Xiang/Xinhua via AP))

V zaplavenom metre - vo vlakoch alebo v tuneloch - uviazli stovky cestujúcich. Podľa videí na sociálnych sieťach im voda siahala po plecia. Úrady tam vyslali záchranárov, napísala agentúra DPA. Severne od Čeng-čou stojí slávny Šaolínsky kláštor, kde žijú budhistickí mnísi známi majstrovským ovládaním bojového umenia. Aj tento kláštor záplavy vážne postihli. V provincii Che-nan sa nachádza mnoho kultúrnych pamiatok a je aj dôležitým centrom priemyslu a poľnohospodárstva. Podľa Sinchuy prišlo o život 12 ľudí a 100.000 osôb sa muselo premiestniť na bezpečnejšie miesta.

Záplavy v Číne si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (Zhu Xiang/Xinhua via AP))

Uviaznutí ľudia strávili noc na pracoviskách alebo sa ubytovali v blízkych hoteloch. Vedúca reštaurácie, 56-ročná Wang Kuej-žung, povedala, že má v pláne spať na gauči vo svojej reštaurácii, pretože v mieste jej bydliska nie je elektrina. "Žijem v Čeng-čou celý život, ale ešte nikdy som nezažila taký prudký lejak ako dnes," dodala.

Záplavy v Číne si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (Chinatopix Via AP))

Čína bežne zažíva počas letných mesiacov záplavy, ale rozrastanie miest a premena poľnohospodárskej pôdy na stavebné pozemky zhoršili vplyvy takýchto javov.

Viac o téme: ZáplavyObeteČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu