Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Šéf našej diplomacie má jasno: TOTO je dôvod sprísnenia pravidiel na hraniciach

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

MĚLNÍK - Slovensko je v miere zaočkovanosti svojho obyvateľstva v rámci krajín C5 na poslednom mieste, a preto od pondelka platí na hraniciach sprísnený režim a každý nezaočkovaný človek musí ísť do karantény. V utorok to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na tlačovej konferencii šéfov diplomacie krajín C5 v českom Mělniku.

Korčok ďalej uviedol, že vakcinácia je bezplatný lístok na slobodu z pandémie, a spýtal sa Slovákov, prečo ich toľko "verí nezmyslom namiesto toho, aby chránili seba a svojich blízkych". Dezinformácie o proticovidových vakcínach označil za tmárstvo.

"Preto som svojich kolegov informoval, že od včerajška sme vzhľadom na... nízku mieru zaočkovanosti prijali striktné obmedzenia pohybu na hraniciach a iba tí, ktorí sú plne zaočkovaní, môžu pricestovať na Slovensko a voľne sa tam pohybovať," povedal Korčok. Všetci ostatní musia absolvovať 14-dňovú karanténu, ktorú je možné opustiť s negatívnym výsledkom PCR testu, vyhotoveným najskôr po piatich dňoch, dodal.

Český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek podľa vlastných slov navrhol ministrom zriadenie siete kontaktných osôb na úrovni ministerstiev s cieľom komunikovať o vývoji pandémie a možných budúcich obmedzeniach na hraniciach. 

"Predovšetkým tak chceme zaručiť, že sa budeme s dostatočným predstihom navzájom informovať o pripravovaných opatreniach, tak aby sme sa neprekvapovali a, samozrejme, neprekvapovali našich občanov," priblížil Kulhánek.

S návrhom českého ministra súhlasili v rámci svojich prejavov aj rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg, šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó a slovinský minister zahraničia Anže Logar.

"Máme znepokojivé správy (o rastúcich prípadoch nákazy) zo západnej Európy a musíme byť opatrní, aby nám štvrtá vlna nezničila životy. Musíme zabezpečiť (fungujúcu) ekonomiku a otvorené hranice a že sa nebudeme prekvapovať jednostrannými krokmi," povedal Szijjártó.

Všetci ministri C5 sa jednomyseľne zhodli, že jediným riešením pandémie je čo najvyššia miera zaočkovanosti obyvateľstva proti chorobe COVID-19. Ministri zahraničných vecí skupiny C5, ktorú tvoria Česko, Maďarsko, Rakúsko, Slovensko a Slovinsko, budú v priebehu utorka ešte rokovať o prioritách slovinského predsedníctva v Rade EÚ s dôrazom na integráciu krajín západného Balkánu.

Viac o téme: PandémiaPravidláSprísnenieKoronavírusIvan KorčokCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu