Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V Británii sa rušia pandemické obmedzenia: Boris Johnson vyzval ľudí na opatrnosť

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/Daniel Leal-Olivas/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v nedeľu vo videoodkaze vyzval verejnosť, aby si naďalej dávala pozor na ochorenie COVID-19. Vyhlásil to večer pred zrušením pandemických obmedzení v Anglicku. Johnson zároveň potvrdil, že sa nachádza v samoizolácii a zostane v nej do 26. júla.

Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. "Prosím, prosím, prosím, buďte opatrní a zajtra začnite novú kapitolu so všetkou náležitou opatrnosťou a s rešpektom k ostatným ľuďom a k rizikám, ktoré táto choroba stále predstavuje," povedal premiér vo videu.

Johnson a britský minister financií Rishi Sunak museli ísť do izolácie, pretože minister zdravotníctva Sajid Javid v sobotu oznámil, že mal pozitívny test na covid. Najprv hovorca premiéra vyhlásil, že Johnson a Sunak sa zúčastňujú na pilotnom vládnom programe, ktorý im vďaka každodennému testovaniu umožňuje pokračovať v práci v ich kanceláriách a až mimo pracoviska sa izolovať.

Po pobúrení, ktoré tento oznam vyvolal, však hovorca vyhlásenie zmenil. Uviedol, že na pilotnom programe sa nezúčastňuje ani jeden z týchto predstaviteľov a prácu budú vykonávať na diaľku. "Krátko sme uvažovali nad myšlienkou, že sa zapojíme do pilotného programu, ktorý umožňuje ľuďom každý deň sa testovať. Ale podľa mňa je oveľa dôležitejšie, aby každý dodržiaval rovnaké pravidlá," povedal Johnson.

Opoziční politici ho obvinili, že si pre seba vytvára osobitné pravidlá. Johnson následne vyzval každého, aby rešpektoval štátny systém zisťovania nakazených a trasovania kontaktov, pretože počty ľudí infikovaných koronavírusom prudko stúpajú.

Opozícia a vedci ho tiež obviňujú, že v pondelok mieni nezodpovedne znovu otvoriť Anglicko, napriek rýchlemu šíreniu koronavírusového variantu delta. Premiér však tento plán obhajoval. "Ak to neurobíme teraz, potom sa budeme otvárať na jeseň, v zimných mesiacoch, keď je koronavírus v chladnom počasí vo výhode. Prídeme o vzácny priesek, ktorý pre nás predstavujú školské prázdniny," dodal Johnson.

"Ak to neurobíme teraz, musíme sa sami seba opýtať, keď to teda urobíme. Takže toto je tá pravá chvíľa, ale musíme to urobiť opatrne," zdôraznil premiér.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaOpatrnosťBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu